2014. június 29., vasárnap

Befőzés sztíviával




 

Júniusban a nagyszülőktől, több alkalommal kaptunk nagyobb mennyiségű meggyet, melyet a kertjükben szedtek. Az elég nagy mennyiség alatt azt értem, hogy sem nyersen, levesben, kompótnak, vagy süteményben nem tudtuk volna elhasználni. Első alkalommal dzsemet főztem belőle, cukorral.

 

Gyermekkoromban még szalicilt használtak a szüleink, nagyszüleink a befőttek, lekvárok tartósítására. A szalicil port, befőzéskor az üvegbe töltés előtt kellett használni, vagy az üvegbe töltés után a lekvár, befőtt, savanyúság tetejére szórni. Egy biztos, főzni nem volt szabad. Minőségét korlátlan ideig megőrizte, és kb. 98% szalicilsav-tartalmú volt ez a tartósítószer. Mikor az üvegek lezárásra kerültek, mindenki más praktikát követett. Az üveget fejtetőre fordították, vagy dunsztoltak, de minden eljárás célja az volt, hogy az üvegben lévő forró töltelék hője, a levegőben, az üvegben maradt minden baktériumot, mikroorganizmust elpusztítson, ami később romlást okozhatott. Majd eltelt pár hónap, az üveget kibontották, a szaliciles részt le kellett szedni, azután fogyasztható volt az eltett befőtt, lekvár, dzsem.

 

Hazánkban a szalicilt, a kiskereskedelmi forgalomból Uniós előírások miatt 2012-ben vonták ki, ezt megelőzően - jóval korábban -, már az élelmiszeripar sem használhatta. Jó néhányan értelmetlenül álltak a tény előtt, hogy dzsemfixeket, vagy más tartósítószereket kell használniuk. Azt sem tudták, mit kezdjenek ezekkel? Sokan határozottan kiálltak pró és kontra a szalicil mellett, vagy épp ellene. Számba vették milyen egészségre káros hatásai vannak, vagy ezzel szemben megvédték. Az tény, hogy 2014-ben orvos szájából már elhangzott, hogy a tartósítószerek között, még mindig a szalicil a legjobb... egy biztos, boltban már kapni nem lehet.

 

 



Szalicil, anno a nagyszüleink, szüleink idejében... 

 

„A szalicil igen erős csíraölő hatású készítmény, amely hosszú időn át és kiválóan akadályozza meg a befőttek, savanyúságok penészedését, rothadását, erjedését. Nem véletlenül futott be akkora karriert anyáink, nagyanyáink korában. Csak az a baj, hogy megterheli a szervezetet, főként a gyomrot, emellett kiütést, köhögést, hasmenést, allergiás tüneteket okozhat, amire a gyerekek és az asztmában szenvedők különösen is érzékenyek.

Szalicilsav. A fűzfáról (latinul Salix) nevezték el, melynek kérgében található. Több gyógyszer alapanyaga, közülük legismertebb az aszpirin, azaz acetil-szalicilsav.”

 

Forrás:

http://www.szabadfold.hu/cikk?12810

 

Második alkalommal egy kevésbé cukros dzsem variációt próbáltam elkészíteni. Gondolva arra, hogy jövő tavasszal a diétának abba a szakaszába lépünk, amikor az addig tiltott élelmiszereket egyesével fogjuk visszavezetni a gyerek étrendjébe. Viszont ezt a dzsemet, minél kevesebb cukorral és tartósítószer nélkül szerettem volna elkészíteni. Az egyik márka újdonsága egy befőzőcukor, amely sztíviát tartalmaz. Természetesen cukrot is (mert a hozzávalóknál ezt sorolják fel elsőnek), de a cukor egy részét a természetes édesítőszerként ismert sztívia növény kivonatával helyettesítik.

 

 

 

 ... 2014-ben ezekkel főzünk be.

 

Mikor elkezdtem használni ezt a befőzőcukrot, az Amerikai botrány (American Hustle) c. film mikrósütős jelenete jutott az eszembe. A főszereplő férj, 1978-ban a polgármestertől kapott egy ilyen sütőt, azzal a szigorú kikötéssel, hogy fémet nem lehet benne használni! A felesége Rosalyn Rosenfeld úgy gondolta, hogy majd ő megmutatja, és bebizonyítja, neki nem lehet megparancsolni, miszerint nem készíthet benne ételt fémes edényben. A film jelenetében hozta az alufóliával letakart, fém sütőedényt, és a mikró egy percen belül lángolt... de ők kéznél már tele porral oltót nem találtak, mert mindig sikerült valamit felgyújtani.

Miért volt ez az érzés? A GAPS diéta szerint próbálok valamit elkészíteni, de van benne cukor, egy olyan növény, ami igaz nincs a tiltott ételek listáján, de ajánlást sem olvastam róla... a paleolit diéta viszont használja.


Valójában mi a sztívia?

„A jázminpakóca (Stevia rebaudiana) más nevén sztívia (stevia), édesfű vagy édes levél a őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, mely Dél-Amerikában őshonos és édes leveléről nevezetes fűszer és gyógynövény.”
„A dél-amerikai indiánok már évszázadokkal korábban felfedezték a növényt, mint édesítőszert és gyógyászatban is alkalmazták. Levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek nála. Európába először az 1800-as években került, szélesebb elterjedése a második világháború cukorhiányának köszönhető. Levelében megtalálható ásványi anyagok a cézium, a magnézium, a kálium, a foszfor, a cink, a vas, a kobalt, és a mangán. Tartalmaz P, A, E, C vitamint, béta-karotint, nikotinsavat, egyedülálló illóolajokat, aminosavakat és pektineket.

„2011 novemberében az Európai Unió engedélyezte a növény édesítőszerként való használatát, a rendelet 2011 decemberében lépett érvénybe.”

„A levelét, illetve az abból kinyerhető és az édes ízért felelős szteviozidokat sokfelé édesítőszerként használják, ízhatása azonos tömegű cukorénál mintegy 300-szor erősebb, lassabban alakul ki és tovább tart. Nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíz alakul ki, amely az édesgyökérre emlékezetet. A világ különböző részein ételek és italok édesítésére használják és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás, melyet az ázsiai több évtizedes használat alatt külön vizsgáltak
Intenzív édes íze alkalmassá teszi alacsony szénhidrát-bevitelű étrendekben édesítésre. Egyes tüneteket, mint amilyen az elhízás, a cukorbetegség, az allergia, az érelmeszesedés, vagy a magas vérnyomás, előnyösen befolyásolhat. A vércukorszintre nincs hatása, sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát, ezért cukorbetegek számára is használható. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen.
Jótékony hatása révén javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét és a fermentációs rendszerek működését, csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít a vashiányos állapotokban, biztosítja az immunomodulációs, stresszellenes, májvédő és gyulladásgátló hatásokat, visszaállítja az érrendszer periférikus mikrokeringését, semlegesíti és eltávolítja a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat a radionukleidokat is. Táplálja az endokrin rendszert, serkenti az inzulintermelést, helyreállítja a vércukorszintet, stabilizálja a vérnyomást és serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését.
Forrás:


A dzsemet elkészítettem a megmosott, és kimagozott meggyből. A befőzőcukorral, és minimális mennyiségű cukorral egy lábasban összekevertem a gyümölcsöt, sűrű kavarás mellett felforraltam és forrás után még 3 percig zubogva forraltam. Az előkészített üvegekbe töltöttem, lezártam, dunsztoltam.

 


 Dzsemek sztíviás befőzőcukorral készítve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése