A diéta visszatápláló időszakában, először a búzalisztes
ételeket kezdtük el a gyerek étrendjéhez adni. A fejfájás ettől nem
jelentkezett újra, de a fiam testsúlya gyors gyarapodásnak indult. Olyan
gyorsasággal azért nem rakódtak rá a kilók, mint a Mézga Család első
sorozatában, mikor MZ/X, a harmincadik századi rokon küldött jó néhány bogyót,
a vendégekkel kibővített vacsorára, ugyanis a szálka nélküli halászlé, hal
hiányában nem készült el.
MZ/X
Ettől Aladár egy illemhely használat alatt, fénysebességgel
hízni kezdett:
- Aladár, Aladár! Mi történt veled? – kérdezte az apja.
- Dagadok! – válaszolta Aladár, a szobájába menet.
- Mennyit fejlődött ez a gyerek, mióta nem láttam! –
jegyezte meg az egyik vendég, mert néhány perccel előtte ment el mellettük, még
vékonyan...
Mi valahogy eddig az állapotig nem akartunk eljutni, így
megnéztük, milyen lehetőségeink vannak, hogy a fiam liszttel készült, sós ízű
ételeket fogyaszthasson? Apa allergiás a búzalisztre, és a rozslisztre, emiatt
már korábban is figyelembe kellett venni az otthon készített családi ételeknél,
hogy az ezekből készült ételeket kihagyjuk a menüből vagy próbáljuk más
összetevőkből, lisztekből elkészíteni. Régóta használunk kukoricalisztet, és
nagyon sok ötletet fel tudtam használni a lisztérzékenyek diétájából,
étrendjéből.
Agrárunió 2015.
február
Mi is az a glutén?
A glutén a búza
speciális fehérjéje, magyarul sikérnek hívják, a növény tárolási fehérjéi közé
tartozik, az alkoholban oldódó prolaminokat nevezik így. A rozsban található
hasonló fehérjét szaknyelven secalinnak, az árpában hordeinnek nevezik, azonban
ezek is hasonló hatásúak cöliákiában, mint a búzaglutén.
A gluténtől lesz jó a
kenyér kovásza, ez a fehérje biztosítja a jó sütési tulajdonságokat. A tészta
puha, nyújtható lesz, ettől kel szép magasra a kenyér, amely azután sütést
követően kellően szellős lesz. A glutén felelős tehát a jó kenyérért. Ez egyben
azt is jelenti, hogy azok az elképzelések, amelyek arról szólnak, hogy
fejlesszünk gluténmentes búzákat, nem túl életképesek, hiszen ezeknek a sütési
tulajdonságai sokkal rosszabbak.
Lisztérzékenység
(cöliákia)
Klasszikus tünetei a
haspuffadás, a hasmenés, a rossz ütemű testi fejlődés, ami gyerekkorban az
alacsony testsúlyban és a nem megfelelő növekedésben nyilvánul meg.
Gluténmentes diétával
gyógyítható, melynek hatására megszűnik az immunreakció, a vékonybélbolyhok
visszaalakulnak a normál hosszúságúvá, megszűnik a felszívódási zavar, javul az
erőnlét.
Kovácsné Oszlánczki
Judit, diabetológia szakápoló, Gluténmentes finomságok c. könyv:
„A guténérzékenység,
más néven Cöliákia, egy autoimmun betegség, mely az egész szervezetet érinti.
Kivátója a kalászos gabonafélékben (búza, árpa, rozs, tönkölybúza) lévő sikér
(glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember az étkezés során
fogyaszt el. A lisztérzékenység leggyakoribb formája glutén fogyasztásának hatására
jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat
és súlyos tápanyag és vitaminfelszívódási zavarokat okoz.”
Korponay-Szabó Ilma
egyetemi tanár, Debrecen, doktornő:
„A 19. század végén
írták le újra ezt a betegséget, de egészen a második világháborúig nem tudták,
hogy milyen mechanizmussal jön létre. Ekkor figyelte meg egy holland
orvostanhallgató, Karel Willem Dicke, hogy az éhezés idején, amikor nem volt
kenyér, a felszívódási zavarban szenvedő gyerekek egyszer csak jobban lettek. A
háború után, amikor segélyek érkeztek Hollandiába, és újra kenyérhez jutott a
lakosság, ezeknek a gyerekeknek rosszabbodott az állapotuk, ismét jelentkeztek
náluk a lisztérzékenység tünetei. Így derült ki, illetve bizonyította be, hogy
a kalászos gabonák fehérjéje, a glutén okozza ezt a problémát.”
A búza, a rozs és árpa
lisztjének helyettesítése: rizs, kukorica, szója, amarant, quinoa, a tápióka,
hajdina, köles, cirok és sokáig vitatták a zabot.
A lisztérzékenyek diétáját követve, próbáltuk a fiam
étrendjéből ismét elhagyni a finomított búzalisztet, és ezt helyettesíteni más
magok őrleményeivel, vagy csak nagyon kicsi mennyiséget használni a
búzalisztből, mert a tészta állaga azt megkívánta. Én nem szívesen használok
teljes kiőrlésű liszteket, mert egyes szakemberek szerint, a le nem bomlott
permetszerek, mérgek, a héjban maradnak, mi pedig ezeket fogyasztjuk el!
A következő
bejegyzésekben olyan recepteket osztok meg, amelyek búzaliszt felhasználása
nélkül készülnek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése