2015. március 22., vasárnap

Élet búzaliszt nélkül - a lisztérzékenység, gluténérzékenység




A diéta visszatápláló időszakában, először a búzalisztes ételeket kezdtük el a gyerek étrendjéhez adni. A fejfájás ettől nem jelentkezett újra, de a fiam testsúlya gyors gyarapodásnak indult. Olyan gyorsasággal azért nem rakódtak rá a kilók, mint a Mézga Család első sorozatában, mikor MZ/X, a harmincadik századi rokon küldött jó néhány bogyót, a vendégekkel kibővített vacsorára, ugyanis a szálka nélküli halászlé, hal hiányában nem készült el.


MZ/X



Ettől Aladár egy illemhely használat alatt, fénysebességgel hízni kezdett:
- Aladár, Aladár! Mi történt veled? – kérdezte az apja.
- Dagadok! – válaszolta Aladár, a szobájába menet.
- Mennyit fejlődött ez a gyerek, mióta nem láttam! – jegyezte meg az egyik vendég, mert néhány perccel előtte ment el mellettük, még vékonyan...


Mi valahogy eddig az állapotig nem akartunk eljutni, így megnéztük, milyen lehetőségeink vannak, hogy a fiam liszttel készült, sós ízű ételeket fogyaszthasson? Apa allergiás a búzalisztre, és a rozslisztre, emiatt már korábban is figyelembe kellett venni az otthon készített családi ételeknél, hogy az ezekből készült ételeket kihagyjuk a menüből vagy próbáljuk más összetevőkből, lisztekből elkészíteni. Régóta használunk kukoricalisztet, és nagyon sok ötletet fel tudtam használni a lisztérzékenyek diétájából, étrendjéből.

Agrárunió 2015. február

Mi is az a glutén?
A glutén a búza speciális fehérjéje, magyarul sikérnek hívják, a növény tárolási fehérjéi közé tartozik, az alkoholban oldódó prolaminokat nevezik így. A rozsban található hasonló fehérjét szaknyelven secalinnak, az árpában hordeinnek nevezik, azonban ezek is hasonló hatásúak cöliákiában, mint a búzaglutén.
A gluténtől lesz jó a kenyér kovásza, ez a fehérje biztosítja a jó sütési tulajdonságokat. A tészta puha, nyújtható lesz, ettől kel szép magasra a kenyér, amely azután sütést követően kellően szellős lesz. A glutén felelős tehát a jó kenyérért. Ez egyben azt is jelenti, hogy azok az elképzelések, amelyek arról szólnak, hogy fejlesszünk gluténmentes búzákat, nem túl életképesek, hiszen ezeknek a sütési tulajdonságai sokkal rosszabbak.

Lisztérzékenység (cöliákia)

Klasszikus tünetei a haspuffadás, a hasmenés, a rossz ütemű testi fejlődés, ami gyerekkorban az alacsony testsúlyban és a nem megfelelő növekedésben nyilvánul meg.
Gluténmentes diétával gyógyítható, melynek hatására megszűnik az immunreakció, a vékonybélbolyhok visszaalakulnak a normál hosszúságúvá, megszűnik a felszívódási zavar, javul az erőnlét.

Kovácsné Oszlánczki Judit, diabetológia szakápoló, Gluténmentes finomságok c. könyv:
„A guténérzékenység, más néven Cöliákia, egy autoimmun betegség, mely az egész szervezetet érinti. Kivátója a kalászos gabonafélékben (búza, árpa, rozs, tönkölybúza) lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember az étkezés során fogyaszt el. A lisztérzékenység leggyakoribb formája glutén fogyasztásának hatására jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag és vitaminfelszívódási zavarokat okoz.”

Korponay-Szabó Ilma egyetemi tanár, Debrecen, doktornő:
„A 19. század végén írták le újra ezt a betegséget, de egészen a második világháborúig nem tudták, hogy milyen mechanizmussal jön létre. Ekkor figyelte meg egy holland orvostanhallgató, Karel Willem Dicke, hogy az éhezés idején, amikor nem volt kenyér, a felszívódási zavarban szenvedő gyerekek egyszer csak jobban lettek. A háború után, amikor segélyek érkeztek Hollandiába, és újra kenyérhez jutott a lakosság, ezeknek a gyerekeknek rosszabbodott az állapotuk, ismét jelentkeztek náluk a lisztérzékenység tünetei. Így derült ki, illetve bizonyította be, hogy a kalászos gabonák fehérjéje, a glutén okozza ezt a problémát.”


A búza, a rozs és árpa lisztjének helyettesítése: rizs, kukorica, szója, amarant, quinoa, a tápióka, hajdina, köles, cirok és sokáig vitatták a zabot.


A lisztérzékenyek diétáját követve, próbáltuk a fiam étrendjéből ismét elhagyni a finomított búzalisztet, és ezt helyettesíteni más magok őrleményeivel, vagy csak nagyon kicsi mennyiséget használni a búzalisztből, mert a tészta állaga azt megkívánta. Én nem szívesen használok teljes kiőrlésű liszteket, mert egyes szakemberek szerint, a le nem bomlott permetszerek, mérgek, a héjban maradnak, mi pedig ezeket fogyasztjuk el!

A következő bejegyzésekben olyan recepteket osztok meg, amelyek búzaliszt felhasználása nélkül készülnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése