2015. január 3., szombat

Minden fejben dől el I.




M. Kiss Csaba – Kásás Tamás: KÁSA
Második fejezet, 112-113. oldalak
2012., idézet:

A bécsiek extrém helyszínt találtak a vízilabda-Eb-nek. A hatvanezres Práter-stadionban rendezték meg. A futópálya íve és a focipálya által határolt kapu mögötti területen állítottak fel egy medencét ki tudja miféle technikával, de rendkívül látványosra sikerült. Egyetlen hibája az volt, hogy a dolognak, hogy hiába jöttek ki sokan az a két-háromezer néző elveszett a Práter égig nyúló lelátóján.

A döntő délutánján mi érkeztünk ki elsőnek. A szokott komolysággal, koncentrálva kezdtük a bemelegítést a parton. Az olaszok sehol. Csak úgy tíz perc múlva jelentek meg rendkívül lazán, vidáman nevetgélve mintha csak egy baráti sörmeccsre érkeznének valamelyik tengerparti pályára. Ez azonnal megzavart minket. Mi az, hogy nem félnek tőlünk? Hát mi vagyunk a toronymagas esélyesek! Nem látták ezek, milyen könnyedén és megállíthatatlanul vertük végig egész Európát? Remegve, feszülten, fegyelmezetten kéne készülniük ellenünk, bemelegítve precízen, de úgy csinálnak, mintha nem vennének komolyan? Ezen agyalt mindenki, sokkoló volt az olaszok pofátlan, magabiztos lazasága. Mert mi másnak is lehetne minősíteni azt, hogy a lezser besétálásuk után nem a szokásos, fontos bemelegítő gyakorlatokat kezdték végezni, hanem a futópálya műanyag borításának rugalmasságát tesztelték, kergetőztek, és helyből távolugró versenyt rendeztek a homokban. Félelmet szült bennünk, hogy nem félnek tőlünk. Sokkoló volt az a nyegle, kihívó, pimasz bátorság, amivel odaálltak.

Engem kevésbé bizonytalanított el az olaszok pszichológiai hadviselése, mint az idősebbeket. Én pontosan értettem a megfiatalított olasz csapatot, mert a juniorválogatottal nemrég mi is hasonló, könnyed hozzáállással vertük a világot, de az idősebbeket érezhetően bosszantotta, zavarta, hogy az olaszok félvállról merik venni a magyarokat. Vagy legalábbis úgy csinálnak, mintha félvállról vennék. Bárhogy volt is, bejött nekik. Megvertek minket. Egyetlen meccset buktunk azon az Eb-n: a döntőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése