2014. április 28., hétfő

Húsvét diétával




A húsvéti hétvégét egy közeli településen kezdtük, mert megyei sakkverseny volt. Oda a szokásos összetételű kosarunkat vittük magunkkal, hiába készültek a házigazdák pazar büfével, mi ennek kínálatát nem kóstolgattuk. Csomagoltunk gyümölcsöt, szárított gyümölcsöt, ebédre pácolt pulykahúst, salátát, mert eléggé a kora délutánba nyúlnak a hasonló versenyek, ahonnan még haza is kell jutni.



 Rácalmás, Jankovich Kúria


Az ünnepre nem készültünk semmi különös fogással, arra törekedtünk, hogy ha elutazunk a nagyszülőkhöz, legyen benne diéta szerint fogyasztható, de azok részére, akik ehetnek sonkát, vagy bármi tradicionális húsvéti fogást, ők szintén találjanak benne kedvükre valót. Mama finom süteményeket készített, és rengeteg ünnepi fogással készült a családnak. Előtte egyeztettük, hogy ki, és mit készítsen...

Én az utazás reggelén 2 féle, diéta szerinti süteményt sütöttem, de mindegyik szinten alulira sikerült. Az egyikből gyorsan egy máglyarakás alapja lett... Míg a gyerek versenyzett, Apa kacsát sütött, külön készítette mellé a májat, és még jó pár finomságot. (A hájból kisütött zsírt, azután hetekig használjuk a különböző pörköltek, húsok elkészítésénél.) Ezt a sültet vittük magunkkal, ami kitartott az ünnep idejére. Házi birsalmabefőttel nagyon ízletes volt! Mama főzött még kakaspörköltet, ami nem a legklasszikusabb húsvéti étel, de mindenki jóízűen megette a kocsonyák, sonkák mellett.

Azért volt némi hagyományőrzés hétfő reggel, a sonkalében főtt kemény tojás, valahogy odacsempésződött a gyerek tányérjára reggelinél...


Húsvéti látogató ajándékunk Keresztfiamékhoz, ami jobban sikerült, mint a diéta szerinti két sütim...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése