2014. augusztus 31., vasárnap

Orosz hússaláta – Rejtő Jenő után szabadon




Augusztusban az egyik fővárosi FIDE versenyre nevezte be a fiamat az edzője. A város, eléggé külső és távoli területén került megrendezésre ez a verseny, éppen Csepelen keresztül mentünk, amikor a II. Rákóczi Ferenc útról kanyarodva, megláttuk a Nagy Levin Éttermet, és az étterem tábláján a következő feliratot: „A belépés díjtalan, a kilépés bizonytalan!”

A blogom rengeteg bejegyzése született már hasonló sakkversenyen. Azt gondolom, ha a szellemi színvonalat nem tudom javítani a jelenlétemmel, legalább maradjak csendben, olvassak, vagy írjak olyan dolgokról, amelyek mások életét könnyíthetik, a világról alkotott képüket, véleményüket módosíthatja, vagy ellenérveket fölsorakoztatva, további gondolkodásra késztetnek... Ez egy új júliusi szabály miatt nem folytatódik, mert sem bekapcsolt mobilt, sem tabot, laptopot, notebookot, stb. a verseny épületébe nem lehet bevinni. Emiatt keményen felléptek egy másik fővárosi versenyen, még ugyanebben a hónapban. Motozhatják a versenyzőket, akinél hasonlót találnak, azt kizárhatják! Sőt bennünket kísérőket szintén figyelmeztettek erre, ha bekapcsoltuk a gépet, akkor a verseny helyére már nem léphetünk be!!!

Visszatérve derültségünk forrására, Rejtő Jenő iszonyú nagy kedvence családunknak, és a „nagy Levin” nevének emlegetése után, egy láncreakciót indítottunk el! Hazaértünk, és nem hagyhattuk ki, hogy ne nézzük meg filmen, az 1996-ban, Bujtor István rendezésében készült: A három testőr Afrikában c. magyar filmet. Egy okból, mert gyorsabb volt a könyv újraolvasásánál...



 Rejtő könyve, az alábbi legendásan híres résszel kezdődik:
„Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál:
egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban.”

Ha már Rejtővel kapcsolatban megindultunk a lejtőn lefelé, nem hagyhattuk ki az orosz hússalátát sem!
A kisebbik fiunk még soha nem evett ilyen salátát, nem tudta mi az? Mit tartalmaz normál körülmények között, egy orosz hússaláta? Azt már meg sem kockáztatom, a nagy Levin hogyan főzte volna?!

Pl. Hozzávalók:
·                             40 dkg maradék sült hús
·                             30 dkg burgonya
·                             30 dkg alma
·                             20 dkg savanyú uborka
·                             3 kemény tojás
·                             füstölt nyelv (főzve)
·                             mustár
·                             citrom
·                             bors
·                            
·                             tartármártás

A GAPS diéta szerint a hozzávalókból nem fogyasztható a burgonya, mustár, tartármártás. A fiam pedig meg nem enné a füstölt nyelvet... Mindig mondom, a problémák azért vannak, hogy megoldjuk azokat!

Mivel a húson, tojáson és önteten kívül, valamit kell tartalmaznia egy ilyen salátának mi a következő hozzávalókból készítettük el a diéta szerint fogyasztható hússalátánkat:
Sült hús, főtt tojás, főtt cékla, nyersen paradicsom és uborka (mert nyár volt, és ezek nem melegháziak voltak!), ízlés szerint bors, só és biotejföl. A hozzávalókat csíkoztuk, kockáztuk, fűszereztük, és leöntöttük a tejföllel.

Ez a hússaláta bár nem a film nézésének napján, viszont később elkészült és jóízű fogyasztás után el is fogyott, de mi még mindig nem álltunk meg a lejtőn Rejtő ügyben. Gyermekkorom nagy kedvence volt, a Vesztegzár a Grand Hotelben c. regénye. A neten fellelhető ennek, 1963-ban készült megfilmesített változata, a Meztelen diplomata címmel. A hét további részében még ezt megnéztük - Márkus László főszereplésével, mellette egy legendás szereposztást látva...

Egy biztos, ha Rejtő Jenő még élne, nem a Lipótmezőről, zűrös kocsmákról, hotelekről és hasonlókról írna, hanem a FIDE új szabályain sütné el számos poénját, jó sok kocsmai stílusú verekedéssel fűszerezve, ami az első mobil utáni motozás után törne ki, vagy a motozás miatt, vagy mert valakitől az eltűnt, egy másik személy pedig rejtélyes módon hozzájutott egyhez, amit még 70-80 évvel később is emlegetnének olvasói...

 Kép forrása: Blikk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése