Diós-áfonyás kukoricaprósza (alaprecept: Kovácsné Oszlánczki
Judit – Gluténmentes finomságok, 22. oldal)
Hozzávalók: 35 dkg kukoricaliszt, 3 dl kefír, 10 dkg cukor, 1
citrom reszelt héja, 2 db tojás, 1 csomag sütőpor, 0,5 dl napraforgó olaj, 10
dkg dúrvára vágott dió, 10 dkg áfonya.
Helyettesített
alapanyagok: cukor = gyümölcscukor, olaj = olvasztott vaj.
Elkészítés:
A dió és az áfonya kivételével a hozzávalókat egy tálban
összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát. Tetejére vágott
diót és aszalt áfonyát szórunk. Előmelegített sütőben 160-180 C-on, 20-25 perc
alatt készre sütjük. Ha langyosra hűlt, felszeleteljük.
Cobbler – almás, narancsos
A cobbler egy kedvelt angol sütemény (ejtsd: kobler), de a
kukoricalisztes változatát, holland bevándorlók készítették el az Újvilágban.
Gyakorlatilag, bármilyen párolható gyümölcsből elkészíthető! Valamint nagyon
kevés cukor kell a tésztába és a gyümölcsök mellé.
4-5 db hámozott, magtalan alma
6 dkg cukor
2 és fél dkg
olvasztott, sótlan vaj
2 evőkanál
frissen préselt/facsart narancslé
A tésztához:
35 dkg
kukoricaliszt
fél teáskanál
sütőpor
5 dkg
sótlan, darabolt vaj
2 evőkanál
cukor
1 db
kissé felvert tojás
2 evőkanál tej
Elkészítés:
1. A
sütőt előmelegítjük. Az almákat feldaraboljuk, egy nagy tálban elkeverjük a
kristálycukorral, a vajjal, lelocsoljuk a narancslével. Alaposan forgassuk
össze, hogy az almaszeleteket egyenletesen bevonja a keverék. Öntsük át egy 1,5
literes, 5 cm
magas hőálló tálba, fedjük le alufóliával, és süssük 30-40 percig, amíg az alma
megpuhul. 2. Amikor az almák 20 perce sülnek, kezdjünk hozzá a tészta elkészítéséhez. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, majd összemorzsoljuk a vajjal, amíg morzsás állagú lesz. Keverjük bele a cukrot, majd belekeverjük a tojást, és annyi tejet, amennyit felvesz, hogy sűrű, csepegős tésztát kapjunk.
3. A gyümölcsről vegyük le a fóliát, és kanalanként adagoljuk a tetejére a tésztát. Teljesen be kell fednie a gyümölcsöt. Aztán visszatesszük a sütőbe, és legalább 20 percig, a tészta átsüléséig sütjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése