2015. március 22., vasárnap

Gluténmentes receptek – édes tészták




Diós-áfonyás kukoricaprósza (alaprecept: Kovácsné Oszlánczki Judit – Gluténmentes finomságok, 22. oldal)

Hozzávalók: 35 dkg kukoricaliszt, 3 dl kefír, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 db tojás, 1 csomag sütőpor, 0,5 dl napraforgó olaj, 10 dkg dúrvára vágott dió, 10 dkg áfonya.

Helyettesített alapanyagok: cukor = gyümölcscukor, olaj = olvasztott vaj.

Elkészítés:
A dió és az áfonya kivételével a hozzávalókat egy tálban összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát. Tetejére vágott diót és aszalt áfonyát szórunk. Előmelegített sütőben 160-180 C-on, 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha langyosra hűlt, felszeleteljük.





Cobbler – almás, narancsos

A cobbler egy kedvelt angol sütemény (ejtsd: kobler), de a kukoricalisztes változatát, holland bevándorlók készítették el az Újvilágban. Gyakorlatilag, bármilyen párolható gyümölcsből elkészíthető! Valamint nagyon kevés cukor kell a tésztába és a gyümölcsök mellé.

4-5 db hámozott, magtalan alma
6 dkg cukor
2 és fél dkg olvasztott, sótlan vaj
2 evőkanál frissen préselt/facsart narancslé

A tésztához:
35 dkg kukoricaliszt
fél teáskanál sütőpor
5 dkg sótlan, darabolt vaj
2 evőkanál cukor
1 db kissé felvert tojás
2 evőkanál tej

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük. Az almákat feldaraboljuk, egy nagy tálban elkeverjük a kristálycukorral, a vajjal, lelocsoljuk a narancslével. Alaposan forgassuk össze, hogy az almaszeleteket egyenletesen bevonja a keverék. Öntsük át egy 1,5 literes, 5 cm magas hőálló tálba, fedjük le alufóliával, és süssük 30-40 percig, amíg az alma megpuhul.
2. Amikor az almák 20 perce sülnek, kezdjünk hozzá a tészta elkészítéséhez. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, majd összemorzsoljuk a vajjal, amíg morzsás állagú lesz. Keverjük bele a cukrot, majd belekeverjük a tojást, és annyi tejet, amennyit felvesz, hogy sűrű, csepegős tésztát kapjunk.


3. A gyümölcsről vegyük le a fóliát, és kanalanként adagoljuk a tetejére a tésztát. Teljesen be kell fednie a gyümölcsöt. Aztán visszatesszük a sütőbe, és legalább 20 percig, a tészta átsüléséig sütjük!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése