2015. április 9., csütörtök

Májkrém házilag - kacsamájból




Gyerekkoromban disznótorokon a sertésmájat, más belsőségekkel együtt hatalmas üstben főzték meg, majd a májas hurkába került ledarálva. Minden ősszel a kacsákat kukoricával tömték a nagyszüleim és szüleim, hogy az állat mája, akár a hatszorosára nőjön. A tyúkok, gyöngytyúkok máját levesben, vagy pörköltben főzték meg, de ezek méretre elég kicsik. A liba mája finom, de számomra kevésbé ízletes, mint a kacsa mája.

 „A kacsamáj a belsőségek közül kiemelkedően értékes, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálék: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, D-, H-, K-vitamin, folsav, vas, króm, foszfor, cink, réz a különböző állatok májában más-más, de jelentős arányban van jelen. Tehát nagyon tápláló és tartalmas étel, de éppen ezért érdemes vigyázni vele. A szakemberek azt tanácsolják, hogy hetente csak egyszer együnk májat, mert 10 dkg a havi A-vitamin-szükségletünknek az egyharmadát fedezi. Koleszterintartalma is igen magas. A hízott kacsamáj nagyon sok zsírt tartalmaz, 100 grammjának körülbelül a felét.”

A máj, mint állati belsőség fogyasztása, nagyon megosztja az embereket. Valaki vagy nagyon utálja, vagy nagyon szereti. Felhasználása, elkészítési módja változatos, ezek közül most én a májkrémet emelném ki.

Sajnos a boltban elég furcsa összetételű májkrémeket lehet kapni. Én valahogy sem szóját, sem guargumit, sem egyéb ételadalékot nem akarok enni. Sem baromfi krémben ipari szalonnát, sertés vagy egyéb állati hústerméket, amit egyébként sem ennék meg!
Emellett ezeknek a termékeknek, teljesen olvashatatlan betűmérettel készül a feliratozása. Vagy olyan színnel a csomagoláson, amit nem lehet látni!

Bolti májkrém - jó olvasgatást hozzá...

Apa házi májkrém receptje:

Hozzávalók:

60 dkg kacsamáj
2-3 fej vöröshagyma
1 evőkanál kacsazsír, vagy vaj
Víz - a máj alá, hogy ne égjen le
Ízlés szerint: bors és só, majoránna

A felvágott hagymát a zsiradékon megdinszteljük. Az apróra vágott májat hozzáadjuk, fűszerezzük, sózzuk és 20-30 perig fedő alatt sütjük, kevergetés mellett. Langyosra hűlés után – nem teljesen, mert akkor nem jó az állaga turmixoláshoz, mixeléshez – pl. botmixerrel pépesítjük!

Azután dobozoljuk, hűtjük vagy fagyasztjuk kicsi adagokban.

Bármilyen májból elkészíthető!


Házi májkrém kacsamájból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése