Gyerekkoromban
disznótorokon a sertésmájat, más belsőségekkel együtt hatalmas üstben főzték
meg, majd a májas hurkába került ledarálva. Minden ősszel a kacsákat kukoricával
tömték a nagyszüleim és szüleim, hogy az állat mája, akár a hatszorosára nőjön.
A tyúkok, gyöngytyúkok máját levesben, vagy pörköltben főzték meg, de ezek
méretre elég kicsik. A liba mája finom, de számomra kevésbé ízletes, mint a
kacsa mája.
„A
kacsamáj a belsőségek közül kiemelkedően értékes, vitaminokban és ásványi
anyagokban gazdag táplálék: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, D-, H-, K-vitamin,
folsav, vas, króm, foszfor, cink, réz a különböző állatok májában más-más, de
jelentős arányban van jelen. Tehát nagyon tápláló és tartalmas étel, de éppen
ezért érdemes vigyázni vele. A szakemberek azt tanácsolják, hogy hetente csak
egyszer együnk májat, mert 10 dkg a havi A-vitamin-szükségletünknek az
egyharmadát fedezi. Koleszterintartalma is igen magas. A hízott kacsamáj nagyon
sok zsírt tartalmaz, 100 grammjának körülbelül a felét.”
Forrás: http://www.kacsamáj.hu/
A máj, mint
állati belsőség fogyasztása, nagyon megosztja az embereket. Valaki vagy nagyon
utálja, vagy nagyon szereti. Felhasználása, elkészítési módja változatos, ezek
közül most én a májkrémet emelném ki.
Sajnos a
boltban elég furcsa összetételű májkrémeket lehet kapni. Én valahogy sem
szóját, sem guargumit, sem egyéb ételadalékot nem akarok enni. Sem baromfi
krémben ipari szalonnát, sertés vagy egyéb állati hústerméket, amit egyébként
sem ennék meg!
Emellett
ezeknek a termékeknek, teljesen olvashatatlan betűmérettel készül a
feliratozása. Vagy olyan színnel a csomagoláson, amit nem lehet látni!
Bolti májkrém - jó olvasgatást hozzá...
Apa házi májkrém receptje:
Hozzávalók:
60 dkg kacsamáj
2-3 fej vöröshagyma
1 evőkanál kacsazsír, vagy vaj
Víz - a máj alá, hogy ne égjen le
Ízlés szerint: bors és só, majoránna
A felvágott hagymát a zsiradékon
megdinszteljük. Az apróra vágott májat hozzáadjuk, fűszerezzük, sózzuk és 20-30
perig fedő alatt sütjük, kevergetés mellett. Langyosra hűlés után – nem
teljesen, mert akkor nem jó az állaga turmixoláshoz, mixeléshez – pl. botmixerrel
pépesítjük!
Azután dobozoljuk, hűtjük vagy
fagyasztjuk kicsi adagokban.
Bármilyen májból elkészíthető!
Házi májkrém kacsamájból
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése