Kukoricás-magvas kenyér (alaprecept: Kovácsné Oszlánczki
Judit – Gluténmentes finomságok, 32. oldal)
Hozzávalók: 25 gr lenmag, 50 gr szezámmag, 475 ml meleg víz,
fél csomag friss élesztő, 100 ml natúr joghurt, 450 gr kukoricaliszt, 1
teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 51 gr útifűmaghéj, 50 ml olívaolaj
Elkészítés:
A magvakat pirítsuk meg tepsiben 180 fokon 10-12 percig. A
kelesztőtálban keverjük össze a meleg vizet, élesztőt, natúr joghurtot, cukrot
és a magvakat. Tegyük bele a kukoricalisztet, útifűmaghéjat, olivaolajat.
Kavarjuk össze. Pihentessük, mert ekkor még nagyon ragacsos a tészta. Ha
keményedik, akkor kezdjük el dagasztani, fedjük be, 30 percig kelesztjük. Sütőpapírral
bélelt sütőlapra, vagy formába tesszük, bevagdaljuk, kenjük meg a tetejét
olivaolajjal, majd szórjuk meg kukoricaliszttel. 200 C-on 40 perc alatt készre
sütjük.
Levesgyöngy házilag (alaprecept: Kovácsné Oszlánczki Judit –
Gluténmentes finomságok, 38. oldal)
Hozzávalók: 3 tojás, 15 dkg kukoricakeményítő, 2 csipet só,
víz, olaj a sütéshez
Elkészítés: A tojásból, kukoricakeményítőből, sóból, és
vízből lágy galuskatésztát kavarunk. Az olajat megforrósítjuk, és rátesszük a
tésztát, és sűrű húzgálással beleszaggatjuk. 1-2-szer átkavarjuk, majd
szűrőlapáttal papírra szedjük. Akkor igazán jó a tészta állaga, ha magától
csepeg át a lyukon.
Magvas-sós kocka (alaprecept: Kovácsné Oszlánczki Judit –
Gluténmentes finomságok, 42. oldal)
Hozzávalók: 35 dkg rizsliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 115 gr
burgonyephely, 1 evőkanál só, 25 dkg margarin, 2 tojássárgája, 175 gr tejföl, 1 dl tej, 1 csomag sütőpor,
magvak szóráshoz (pl. lenmag), és 5 dkg a tésztába.
Elkészítés: A liszteket és a pelyhet tálba öntjük, hozzáadjuk
a sütőport, a sót, a szobahőmérsékletű margarint összevágva, és elmorzsoljuk
benne. A lenmag, a tejföl, tej, tojás hozzáadása után pogácsa keménységű
tésztát gyúrunk belőle. Hűtőben fél – 1 órát pihentetjük. Kb. 1 cm vastagra nyújtjuk,
felkockázzuk. Sütőpapírra tesszük, és a felvert tojásfehérjével megkenjük. 180
c-on 20 perc alatt pirosra sütjük.
Sajtos rúd (alaprecept: Kovácsné Oszlánczki Judit –
Gluténmentes finomságok, 68. oldal)
Hozzávalók: 50 dkg kukoricaliszt, 1 evőkanál só, 25 dkg vaj,
25 dkg reszelt sajt, 2 tojás sárgája, 2,5 dl tejföl, 1 csomag sütőpor.
Tetejére: villával felvert 2 tojásfehérje, 15 dkg reszelt
sajt.
Elkészítés: A lisztet és a sütőport tálba öntjük, hozzáadjuk
a sót, elmorzsoljuk benne a vajat. Elvegyítjük benne a reszelt sajtot.
Beleöntjük a tojássárgáját és a tejfölt. Összegyúrjuk, és pihentetjük. Akár
előző este is begyúrhatjuk. A szilikonos nyújtólapot kukoricaliszttel
megszórjuk, rátesszük a tésztát, és kb. 6 mm-es vastagságra kinyújtjuk.
Derelyevágóval csíkokat vágunk belőle, majd 6-8 cm hosszúra meghagyva
keresztbe is felvágjuk. Megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal,
majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 180 C-on kisütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése