2014. január 18., szombat

A felelhető GAPS receptek





Az ember lánya és fia, először elkezdi olvasni az alaprecepteket, a rendelkezésére álló szakirodalomból, honlapokról, majd különböző blogokat, bármi forrást, mert valahogy be kell tartani a diétát, és arra a tudásanyagra nem lehet alapozni, amit eddig ismert. Elkezd főzni, lelkesen tálalni, de eljön az a pont, hogy nem lehet minden nap ugyanazt adni!
A gyerek meg sasol, hogy lát-e valami számára finomat a menüben, vagy legalább valami ismerőset, amit eddig szeretett?
Hát nem! Ezek után, a gyerek nem szívesen eszi az eddigitől eltérő ételeket…

Alapból nem kell félnünk egy csomó hozzávaló tiltásától. Valahogy a konyhánkban sosem volt jamgyökér, sem édesburgonya. De nem volt sajnos kagyló, vagy rák sem, ha csak nem konzervben, sem avokádó, illetve az ház mellett szedett kókuszdió, aminek bizonyos részeit használhatjuk fel. Nem azért, mert ezeket a dolgokat nem ettük már trópusokon, hanem egyszerűen nem olyan helyen éljük az életet, ahol megterem.


                                                            Ő nem a szomszédunk




                                                 Ez pedig nem a helyi piac választéka

Újabb keresgélés, görcsölés, mert ezek az alapreceptek, elkezdenek nagyon bonyolódni, a dióféléket már lehet pörkölni, a mandulaliszt helyett, minden receptben kókuszliszt szerepel. Most ezek jók lesznek-e vagy sem? Nem gabona egyik sem, hát vágjunk bele!
Egyes leírások szerint sem szódabikarbónát, sem sütőport, élesztőt, vagy bármi térfogatnövelőt nem lehet használni sütésnél. A szódabikarbóna, jó pár általam olvasott GAPS receptben szerepelt. Azt jó lenne tudni, ezt milyen esetben lehet?

Idő nincs újabb recepteket kitalálni, de nem is kell, mert rengeteg a recept. A nagy kérdés, hogy ezek melyik szakaszban adhatóak, az sajnos, nem derül ki minden leírásból. Jön az alapanyagok táblázatos ellenőrzése, ezt már lehet, ezt még nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése