Júniusban a nagyszülőktől, több alkalommal kaptunk nagyobb mennyiségű meggyet, melyet a kertjükben szedtek. Az elég nagy mennyiség alatt azt értem, hogy sem nyersen, levesben, kompótnak, vagy süteményben nem tudtuk volna elhasználni. Első alkalommal dzsemet főztem belőle, cukorral.
Gyermekkoromban még szalicilt használtak a szüleink, nagyszüleink a befőttek, lekvárok tartósítására. A szalicil port, befőzéskor az üvegbe töltés előtt kellett használni, vagy az üvegbe töltés után a lekvár, befőtt, savanyúság tetejére szórni. Egy biztos, főzni nem volt szabad. Minőségét korlátlan ideig megőrizte, és kb. 98% szalicilsav-tartalmú volt ez a tartósítószer. Mikor az üvegek lezárásra kerültek, mindenki más praktikát követett. Az üveget fejtetőre fordították, vagy dunsztoltak, de minden eljárás célja az volt, hogy az üvegben lévő forró töltelék hője, a levegőben, az üvegben maradt minden baktériumot, mikroorganizmust elpusztítson, ami később romlást okozhatott. Majd eltelt pár hónap, az üveget kibontották, a szaliciles részt le kellett szedni, azután fogyasztható volt az eltett befőtt, lekvár, dzsem.
Hazánkban a szalicilt, a kiskereskedelmi forgalomból Uniós előírások miatt 2012-ben vonták ki, ezt megelőzően - jóval korábban -, már az élelmiszeripar sem használhatta. Jó néhányan értelmetlenül álltak a tény előtt, hogy dzsemfixeket, vagy más tartósítószereket kell használniuk. Azt sem tudták, mit kezdjenek ezekkel? Sokan határozottan kiálltak pró és kontra a szalicil mellett, vagy épp ellene. Számba vették milyen egészségre káros hatásai vannak, vagy ezzel szemben megvédték. Az tény, hogy 2014-ben orvos szájából már elhangzott, hogy a tartósítószerek között, még mindig a szalicil a legjobb... egy biztos, boltban már kapni nem lehet.
Szalicil, anno a nagyszüleink, szüleink idejében...
„A szalicil igen erős csíraölő hatású készítmény, amely hosszú időn át és kiválóan akadályozza meg a befőttek, savanyúságok penészedését, rothadását, erjedését. Nem véletlenül futott be akkora karriert anyáink, nagyanyáink korában. Csak az a baj, hogy megterheli a szervezetet, főként a gyomrot, emellett kiütést, köhögést, hasmenést, allergiás tüneteket okozhat, amire a gyerekek és az asztmában szenvedők különösen is érzékenyek.
Szalicilsav. A fűzfáról (latinul Salix) nevezték el, melynek kérgében található. Több gyógyszer alapanyaga, közülük legismertebb az aszpirin, azaz acetil-szalicilsav.”
Forrás:
http://www.szabadfold.hu/cikk?12810
Második alkalommal egy kevésbé cukros dzsem variációt próbáltam elkészíteni. Gondolva arra, hogy jövő tavasszal a diétának abba a szakaszába lépünk, amikor az addig tiltott élelmiszereket egyesével fogjuk visszavezetni a gyerek étrendjébe. Viszont ezt a dzsemet, minél kevesebb cukorral és tartósítószer nélkül szerettem volna elkészíteni. Az egyik márka újdonsága egy befőzőcukor, amely sztíviát tartalmaz. Természetesen cukrot is (mert a hozzávalóknál ezt sorolják fel elsőnek), de a cukor egy részét a természetes édesítőszerként ismert sztívia növény kivonatával helyettesítik.
... 2014-ben ezekkel főzünk be.
Mikor elkezdtem használni ezt a befőzőcukrot, az Amerikai botrány (American Hustle) c. film mikrósütős jelenete jutott az eszembe. A főszereplő férj, 1978-ban a polgármestertől kapott egy ilyen sütőt, azzal a szigorú kikötéssel, hogy fémet nem lehet benne használni! A felesége Rosalyn Rosenfeld úgy gondolta, hogy majd ő megmutatja, és bebizonyítja, neki nem lehet megparancsolni, miszerint nem készíthet benne ételt fémes edényben. A film jelenetében hozta az alufóliával letakart, fém sütőedényt, és a mikró egy percen belül lángolt... de ők kéznél már tele porral oltót nem találtak, mert mindig sikerült valamit felgyújtani.
Miért volt ez az érzés? A GAPS diéta szerint próbálok valamit elkészíteni, de van benne cukor, egy olyan növény, ami igaz nincs a tiltott ételek listáján, de ajánlást sem olvastam róla... a paleolit diéta viszont használja.
Valójában mi a sztívia?
„A jázminpakóca (Stevia rebaudiana) más nevén sztívia
(stevia), édesfű vagy édes levél a őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény,
mely Dél-Amerikában
őshonos és édes leveléről nevezetes fűszer és
gyógynövény.”
„A dél-amerikai
indiánok már évszázadokkal korábban felfedezték a növényt, mint
édesítőszert és gyógyászatban is alkalmazták. Levelei 30-szor édesebbek a
répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek nála. Európába
először az 1800-as években került, szélesebb elterjedése a második világháború cukorhiányának köszönhető.
Levelében megtalálható ásványi anyagok a cézium,
a magnézium,
a kálium,
a foszfor,
a cink,
a vas, a kobalt, és a mangán.
Tartalmaz P, A, E, C vitamint, béta-karotint,
nikotinsavat,
egyedülálló illóolajokat, aminosavakat és pektineket.”
„2011 novemberében az Európai Unió
engedélyezte a növény édesítőszerként való használatát, a rendelet 2011
decemberében lépett érvénybe.”
Intenzív édes íze alkalmassá teszi alacsony szénhidrát-bevitelű étrendekben édesítésre. Egyes tüneteket, mint amilyen az elhízás, a cukorbetegség, az allergia, az érelmeszesedés, vagy a magas vérnyomás, előnyösen befolyásolhat. A vércukorszintre nincs hatása, sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát, ezért cukorbetegek számára is használható. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen.
Jótékony hatása révén javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét és a fermentációs rendszerek működését, csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít a vashiányos állapotokban, biztosítja az immunomodulációs, stresszellenes, májvédő és gyulladásgátló hatásokat, visszaállítja az érrendszer periférikus mikrokeringését, semlegesíti és eltávolítja a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat a radionukleidokat is. Táplálja az endokrin rendszert, serkenti az inzulintermelést, helyreállítja a vércukorszintet, stabilizálja a vérnyomást és serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését.”
Forrás:
A dzsemet elkészítettem a megmosott, és kimagozott meggyből. A
befőzőcukorral, és minimális mennyiségű cukorral egy lábasban összekevertem a
gyümölcsöt, sűrű kavarás mellett felforraltam és forrás után még 3 percig
zubogva forraltam. Az előkészített üvegekbe töltöttem, lezártam, dunsztoltam.
Dzsemek sztíviás befőzőcukorral készítve
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése