2014. december 31., szerda

Keményítők – nyílgyökér



A GAPS diéta nem javasolja, a burgonya és kukorica fogyasztását. Sokszor, idő hiányában nagy segítség lett volna, ha tízóraira bármilyen bio anyagokból, előre zacskózott pudingot, vagy más drogériában kapható ételt csomagolhattam volna a gyereknek, de ezek a tasakok, ételek, visszakerültek a polcra, mert pl. kukoricakeményítőt tartalmaztak...

A fenti növények magas keményítőtartalmúak. Ezt a kivont keményítőt por formában, kitűnően lehet sűrítésre használni, leveseknél, főzelékeknél, pudingoknál, mártásoknál, sütemények tésztájához.

Korábban, nem csak burgonya-, és kukoricakeményítőt használtak sűrítésre, hanem nyílgyökérből készített keményítőt is. A nyílgyökérről először egy több, mint 100 éves recepteket tartalmazó könyvben olvastam. A paleo konyha számos ételben használja fel, a gyökérből készült őrleményt, kivont keményítőt. A növény származási helye Dél-Amerika, és a Karib-tenger térsége, emiatt nem csoda, ha a hagyományos konyha elsősorban nem ezt a növényszármazékot alkalmazta. Számos előnyös tulajdonsága mellett (pl. gluténmentesség, vitaminokban gazdag), én itt az emésztésre és a bélmozgások segítésére gyakorolt hatását emelném ki.

A diéta bevezetése után 18 hónappal, a GAPS diéta szerint készített ételekhez elkezdtük visszatáplálni a finomított búzalisztből készült ételeket, vagy a magliszteket ezekkel egészítettük ki. A fiam részére ez az íz, alapanyag hiányzott a legjobban. Eléggé kis mennyiségben kanalaztam először a búzalisztet, a mandulalisztes piskótákhoz, vagy sűrítettem vele leveseket, főzelékeket, esetleg sütöttem olyan tökmaglisztes pogácsát, amiben fele-fele arányban volt a két liszt.

A fiam boldogsága végtelen volt, viszont a búzaliszt használata mellet, az utóbbi 2 hónapban csúsztak vissza rá a kilók, a pofija kikerekedett, a válla, törzse, combja szélesebb lett. A közérzetére pedig romlott, állandó fáradtságra panaszkodott, enerváltabb volt...

Sajnos hiába olcsóbb egy kanál búzaliszt, a nyílgyökérrel szemben, ha a használata után, valaki fáradtan érzi magát, és olyan plusz kilókat szed fel, amelyeknek nem kellene ott lenniük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése