Azt már korábban
körbejártam, hogy a GAPS diéta tiltása ellenére, mi elkövetjük azt az
eretnekséget, hogy tejet, vagy tejjel készült ételt adunk a diétázó
gyerekünknek.
Egyik nap a fiam, nagyon
szeretett volna valami vaníliás ízű ételt enni, és ő kérdezte meg, madártejet
készíthetünk-e?
A madártej az a legendás
étel, amiről anyáink, nagymamáink azt hitték, hogy a kismamák szoptatását,
tejképzését elősegíti. Bár ez a teória, azóta megdőlt, több dolgot nem lehet a
madártejtől elvitatni: mennyire finom, rengeteg kalóriát tartalmaz (kb. 420
kcal/adag/fő, ami egy szülés után lévő kismamánál nem elhanyagolható!), nem
bonyolultak a hozzávalói, és még sorolhatnám!
Már a madártej nevét is
legendák övezik, hiszen ősidők óta fogyasztják az emberek. Viszont az ősidőkben
sem volt a madaraknak teje, ezt az elnevezést az édesség ritkasága,
elérhetetlensége miatt kapta. Más országokban kanári tejnek, kakastejnek
hívják, vagy úszó szigetnek - a krémen lévő főtt hab miatt.
Mint, ahogy az ételnek,
nekünk szintén megvan a saját, hozzá kapcsolódó családi történetünk: A
nagyobbik fiunk születésénél, apai nagynéném készített madártejet. Nagyon finom
volt, de nem fogyott el, mert másnap mehettünk haza a kórházból. Kánikulában
utaztunk, nem volt nálunk hűtőtáska, és sajnos az étel megromlott. Az utazás
után már nem mertük megenni, így a férjem a WC-be öntötte az egészet. Igen, ez
a hirtelen mozdulat még egy több napig tartó küzdést indított el, mert nem
lehetett a habot lehúzni! Ugyanis a nagynéném tojáshabja, tökéletesen volt
elkészítve! Azóta, ha bármikor madártejet készítünk, feltesszük a kérdést:
- Szerinted jobb lesz a
habja, mint az Erzsi nénié volt???
Apa kivételével nálunk, ezt
mindenki nagyon szereti, így átgondoltam, hogyan tehetném diéta baráttá a
madártejet? Elsőre nem azt céloztam meg, hogy habpróbát végezzek vele...
A hagyományosan készített
madártejhez, legalább 6-12 tojás, és 1 liter tej kell. Minél több tojással
készítjük, annál jobban besűrűsödik a tej (a sárga, folyékony rész). Én
vaníliás pudingot sűrítésnek soha nem használtam, de ha valakinek kevés tojás
áll a rendelkezésére, ezt sem bűn beletenni!
A
madártej főzéséhez, egy olyan lábasra van szükség, amiben nem ég oda a tej!
Lehet praktikázni, a tej forralása előtt hideg vizes öblítéssel, de a biztos,
egy jól kipróbált lábas, amibe korábban pl. a puding nem égett bele! A hab
megfőzése után, a tejet kissé vissza kell hűteni, mert ha a forró tejbe önjük,
a cukros, vagy egyéb édesítőszerrel kikavart tojássárgákat, az rögtön
összecsomósodik! Nem tojásleves, vagy tejes rántotta a cél!!!
Én az alapreceptet vettem
figyelembe, és a hozzávalókat a diéta szerint cseréltem ki.
Vaníliás cukrot, a cukor
miatti tiltás miatt nem használok. A boltban kapható olyan vaníliarúd, amely
aromazáróan visszacsomagolható. A rúdból a felhasználni kívánt mennyiséget
vágom le, visszazárom, és sokáig megőrzi a minőségét. Nem olcsó, de nagyon
ízletes az ételben! A rudat kettévágom, kikaparom, és azután így szétbontva
főzöm meg a tejben. Kicsit állni hagyom, de nem túl sokáig, nehogy keserű
legyen!
Vaníliarúd
Hozzávalók:
2 db tojás, a sárgája és
fehérje szétválasztva,
1 nagy evőkanál méz
4 dl minél zsírosabb tej
Kb. 2 cm hosszúra vágott, vaníliarúd darabka
A tojások habjait kemény
habbá verem, a sárgáját a mézzel kikeverem egy másik tálban. A tejet, a vaníliarúddal felteszem forrni. A forrásban lévő tejbe, kanállal adagolom a habot, és
megfőzöm. Szűrőkanállal a habot kiszedem, és a tejet visszahűtöm, a vaníliát kiveszem. A tejbe öntöm
a sárgáját, és újraforralom. A lábasból egy tálba kiöntöm, hagyom kihűlni, és a
tetejére teszem a habot. Hűtve tárolom, és tálalom!
Madártej
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése