2014. szeptember 27., szombat

Madártej




Azt már korábban körbejártam, hogy a GAPS diéta tiltása ellenére, mi elkövetjük azt az eretnekséget, hogy tejet, vagy tejjel készült ételt adunk a diétázó gyerekünknek.
Egyik nap a fiam, nagyon szeretett volna valami vaníliás ízű ételt enni, és ő kérdezte meg, madártejet készíthetünk-e?

A madártej az a legendás étel, amiről anyáink, nagymamáink azt hitték, hogy a kismamák szoptatását, tejképzését elősegíti. Bár ez a teória, azóta megdőlt, több dolgot nem lehet a madártejtől elvitatni: mennyire finom, rengeteg kalóriát tartalmaz (kb. 420 kcal/adag/fő, ami egy szülés után lévő kismamánál nem elhanyagolható!), nem bonyolultak a hozzávalói, és még sorolhatnám! 

Már a madártej nevét is legendák övezik, hiszen ősidők óta fogyasztják az emberek. Viszont az ősidőkben sem volt a madaraknak teje, ezt az elnevezést az édesség ritkasága, elérhetetlensége miatt kapta. Más országokban kanári tejnek, kakastejnek hívják, vagy úszó szigetnek - a krémen lévő főtt hab miatt.

Mint, ahogy az ételnek, nekünk szintén megvan a saját, hozzá kapcsolódó családi történetünk: A nagyobbik fiunk születésénél, apai nagynéném készített madártejet. Nagyon finom volt, de nem fogyott el, mert másnap mehettünk haza a kórházból. Kánikulában utaztunk, nem volt nálunk hűtőtáska, és sajnos az étel megromlott. Az utazás után már nem mertük megenni, így a férjem a WC-be öntötte az egészet. Igen, ez a hirtelen mozdulat még egy több napig tartó küzdést indított el, mert nem lehetett a habot lehúzni! Ugyanis a nagynéném tojáshabja, tökéletesen volt elkészítve! Azóta, ha bármikor madártejet készítünk, feltesszük a kérdést:
- Szerinted jobb lesz a habja, mint az Erzsi nénié volt???

Apa kivételével nálunk, ezt mindenki nagyon szereti, így átgondoltam, hogyan tehetném diéta baráttá a madártejet? Elsőre nem azt céloztam meg, hogy habpróbát végezzek vele...

A hagyományosan készített madártejhez, legalább 6-12 tojás, és 1 liter tej kell. Minél több tojással készítjük, annál jobban besűrűsödik a tej (a sárga, folyékony rész). Én vaníliás pudingot sűrítésnek soha nem használtam, de ha valakinek kevés tojás áll a rendelkezésére, ezt sem bűn beletenni!
 A madártej főzéséhez, egy olyan lábasra van szükség, amiben nem ég oda a tej! Lehet praktikázni, a tej forralása előtt hideg vizes öblítéssel, de a biztos, egy jól kipróbált lábas, amibe korábban pl. a puding nem égett bele! A hab megfőzése után, a tejet kissé vissza kell hűteni, mert ha a forró tejbe önjük, a cukros, vagy egyéb édesítőszerrel kikavart tojássárgákat, az rögtön összecsomósodik! Nem tojásleves, vagy tejes rántotta a cél!!!

Én az alapreceptet vettem figyelembe, és a hozzávalókat a diéta szerint cseréltem ki.
Vaníliás cukrot, a cukor miatti tiltás miatt nem használok. A boltban kapható olyan vaníliarúd, amely aromazáróan visszacsomagolható. A rúdból a felhasználni kívánt mennyiséget vágom le, visszazárom, és sokáig megőrzi a minőségét. Nem olcsó, de nagyon ízletes az ételben! A rudat kettévágom, kikaparom, és azután így szétbontva főzöm meg a tejben. Kicsit állni hagyom, de nem túl sokáig, nehogy keserű legyen!

Vaníliarúd
 
Hozzávalók:
2 db tojás, a sárgája és fehérje szétválasztva,
1 nagy evőkanál méz
4 dl minél zsírosabb tej
Kb. 2 cm hosszúra vágott, vaníliarúd darabka

A tojások habjait kemény habbá verem, a sárgáját a mézzel kikeverem egy másik tálban. A tejet, a vaníliarúddal felteszem forrni. A forrásban lévő tejbe, kanállal adagolom a habot, és megfőzöm. Szűrőkanállal a habot kiszedem, és a tejet visszahűtöm, a vaníliát kiveszem. A tejbe öntöm a sárgáját, és újraforralom. A lábasból egy tálba kiöntöm, hagyom kihűlni, és a tetejére teszem a habot. Hűtve tárolom, és tálalom! 


 Madártej

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése