Az egyik
fővárosi sakkedzésről hazafelé a fiam bejelentette a buszon, hogy ő úgy enne
egy kis mákos gubát, vagy tekert mákos kalácsot! Csak feltételezem, hogy itt
valami kelt tésztás kalácsra gondolt, vagy beiglire? Szépen elmagyaráztam neki,
hogy kelt tésztát nem tudok maglisztből készíteni, és élesztőt sem
használhatunk. A gubához pedig kifli, vagy kalács kell…
Nem is tudom, miért
érzem úgy egyre gyakrabban, hogy a gyerek GAPS diéta szerinti étkeztetése
problémásabb, mint egy madagaszkári makit jóllakatni Grönlandon, az ott élő
őshonos flórából, vagy faunából?
Azután megbékéltem a mákos sütemény készítés gondolatával. Nem láttam
tiltólistán a mákot, de ajánlott listán sem… Elkezdtem átgondolni, mi lehet a
mákban káros, vagy hasznos? A gyerek nem vezet, nem allergiás rá, drogtesztet
sem fog nála senki készíteni, 1-2 szelet mákos süti elfogyasztása után… Viszont
a mák jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz (130 mg / 100 g), amely
bevitele minden nap szükséges a szervezetünkbe (az izomgörcsök megelőzésére,
segíti az immunrendszer munkáját, javítja a szívműködést, megelőzi a
cukorbetegséget, stb.). Korábban írtam róla, hogy erős fejfájásos időszakokban
Magne B6-ot adtam a fiamnak . Az
étrendjében elfogyasztott olajos magvak, zöldségfélék, hüvelyesek, leveles
főzeléknövények, stb. szintén nagyon jó magnézium forrásnak számítanak.
A mák emellett jelentős mennyiségű kalciumot is tartalmaz, amely 968 mg/
100g értékű. Egy tejfogait hullató, és növésben lévő 10 évesnél, ez sem
elhanyagolható tény!
Élelmiszereink
magnéziumtartalma
Élelmiszer
|
mg/100 g
|
Búzakorpa
|
590
|
Szójaliszt
|
235-250
|
Étkezési búzacsíra
|
230-336
|
Kakaó
|
200-414
|
Csipkebogyó
|
200
|
Mogyoró
|
180
|
Mandula
|
170-250
|
Napraforgó
|
170-250
|
Köles
|
170
|
Árpaliszt
|
155
|
Száraz bab
|
150
|
Zabpehely
|
139
|
Mák
|
130
|
Dió
|
130-267
|
Búza (szemes)
|
120
|
Száraz borsó
|
120
|
Én egy kavart, mákos süteményt készítettem a fiamnak, amihez
gesztenyelisztet tettem. A kókuszlisztet túl száraznak, a mandulalisztet túl
darabosnak találtam a darált mák mellé!
Hozzávalók egy 20x20 cm méretű, kicsi tepsihez:
2 tojás - a sárgája az alaptésztához
keverve, a fehérjét habbá vertem,
1 nagy evőkanál méz,
fél kávéskanálnyi szódabikarbóna,
10 dkg darált mák,
3 dkg vaj, és egy kis vaj a tepsi
kikenéséhez,
2 evőkanál gesztenyeliszt,
A tojások
sárgáját, a mézzel, olvasztott vajjal kikevertem, hozzáadtam a darált mákot, a
szódabikarbónát és a gesztenyelisztet .
A tojások fehérjét kemény habbá vertem, és a masszába forgattam. A sütőt előmelegítettem, és a masszát, a fenti méretű, kikent tepsibe öntöttem. Kb. 30
percig, közepes erősségű hőnél, villanysütőben sütöttem.
Mákos - gesztenyelisztes sütemény, házi meggylekvárral
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése