A
GAPS diétában nem javasolt, a fekete tea fogyasztása, szerencsére a teázás
élményét bármilyen más növényi teával pótolni tudjuk.
Október
második felére, novemberre minden évben szedhetőre érik a csipkebogyó. Van
néhány gyümölcsünk, zöldségünk, bogyónk, amelyet először egy kicsit meg kell
csípnie a dérnek, hogy élvezhetőbb, édesebb ízűvé váljon, vagy biztosak legyünk
az érési idejében. Ilyen vadon termő bogyó a kökény, csipkebogyó, a kiskertekben
található hagyományos kékes, hamvas héjú sütőtök, a naspolya.
A
csipkebogyó C-vitamin tartalma nyersen nagyon magas, de minél túlérettebb, vagy
szárítva, forrázva készítjük teának, ebből a mennyiségből jelentősen veszít.
Ezek az álbogyók, érés közben, a narancssárga és a piros jó néhány árnyalatában
pompáznak, de minél pirosabbak, annál puhábbak és csökken a bennük lévő
C-vitamin tartalom. A bogyók elkészítése, fogyasztása előtt valahonnan szert
kell tenni azokra, nyersen, szárítva, bárhogy, de nem boltban beszerezhető
filterek formájában...
A
csipkebogyót szedni sem egyszerű. Az út mellől, lakott területhez közeli
helyhez lévő földekről, rétekről, bokros területről, a szennyezések miatt nem
érdemes olyan bogyót szedni, amit azután lekvárnak, szósznak, teának, vagy
bármilyen formában el akarunk fogyasztani. Mi a bátrak közé tartozunk, és magunk szedjük ezeket! Ebben az esetben keres az ember, egy
jól félreeső területet, ahol belepusztul a sár dagasztásába, vagy valami „ellenvaddisznóhoz”
hasonló technikát kialakítva, próbál nem egy dagonyát végigküzdeni... Ugyanis
az érés végére, sokat esik az eső, és a földutak eláznak, a traktorok /
mezőgazdasági gépek mély, vízzel teli árkokat hagynak maguk után. Amikor úgy
gondoljuk, hogy a dolog lehetetlen küldetés részét megoldottuk, kapunk néhány
szívinfarktust a felröppenő fácánoktól, rettegünk az elszökött és arra kóborló
kutyáktól, vagy legszívesebben azon fohászkodnánk, hagyja már abba a gyerek a
nyávogást. Igen, mert a gyereket visszük magunkkal, hogy megmutassuk neki a
természetet, ő meg először nem kap levegőt, mert túl tiszta az, amit be kellene
szippantania, és hiányoznak neki a megszokott nehézfémek, porok, és egyéb káros
anyagok... Azután 5 percenként nyafog, hogy mikor érünk már oda? Anya, az mi?
Miért ragasztanak ki rókás képet? Kire lövöldöznek a vadász bácsik???
A
szedés sem egyszerű folyamat. Mert a szúrós ágak közül valahogy a szétnyomás,
leejtés nélkül kellene a bogyókat leszedni. Miközben már kb. 20 ág ragad a
ruhánkba, a gyereket szintén illene kiszabadítani a bokorból, de saját magunkat
sem sikerül... Az sem árt, ha a bokorból való szabadulásnál, nem esünk bele
semmi másba, élővíz csatornába, sárba, újabb bokorba!
Miután
az első fázison túlesünk, megszerezzük a bogyókat, boldogan indulunk hazafelé.
Közben még kicsit visszhangzik a fejünk, a novemberi énekes madaraink hangos
károgásától...
Én
a bogyókat minden alkalommal megmosom, és papírtörlővel felitatom róluk a
felesleges vizet.
Így
az első cél, hogy a nedvességgel tele lévő bogyókat penészedés nélkül meg
tudjam szártani. Korábban családi házban, a kazánház meleg levegőjénél ez
gyorsan ment. Egy ládában, papíron és szellősen szétterítve, könnyen ki
lehetett a teának való csipkebogyót szárítani. Lakásban sem lehetetlen, de
egyenletes melegen, többször át kell forgatni!
A
tea alapanyagát, azután olyan helyen kell tárolni, ahol nem nedvesedik vissza,
nem penészedik meg.
A
tea készítésénél, forrázás után a bogyókat, akár egész éjjen át lehet áztatni. A
kész teát mézzel lehet ízesíteni.
A csipkebogyó egy érdekes elkészítési módját találtam, egy régi német recepteket feldolgozó, összegyűjtő szakácskönyvben:
. . .
A csipkebogyó egy érdekes elkészítési módját találtam, egy régi német recepteket feldolgozó, összegyűjtő szakácskönyvben:
Csipkebogyóleves, 4 személyre
Hozzávalók:
35 dkg szárított csipkebogyó
1 citrom,
1 liter víz
0,5 liter vörösbor
15 dkg cukor
1 kiskanál kukoricakeményítő
3 szelet fehérkenyér
2 evőkanál vaj
35 dkg szárított csipkebogyó
1 citrom,
1 liter víz
0,5 liter vörösbor
15 dkg cukor
1 kiskanál kukoricakeményítő
3 szelet fehérkenyér
2 evőkanál vaj
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése