2014. november 30., vasárnap

Őszi kincseink II. - Savanyú káposzta




Családom másik ágán lévő dédszüleim, mesterei voltak a savanyú káposzta készítésének. A település mellett lévő kertjükben évről-évre nagyon sok káposztát termeltek, majd azt hatalmas fahordókban savanyították meg. A fejeket egészben savanyították, majd főzés előtt levelekre szedték (torzsa nélkül, a savanyító edényben rétegezve a kisebb káposztafejeket, a gyalult káposztával, hogy a káposzta lenyomható legyen, ebből készítették később a töltött káposztát), vagy a torzsa eltávolítása után legyalulták (ez az aprókáposzta, amelyet a töltött káposzta közé tettek, vagy a székelykáposztát főzték vele, valamint így fogyasztjuk „savanyúságnak” köret és hús mellé a savanyú káposztát).

A mai piacokon, árusoknál nagyon sok helyen kimért, ízletes és jó minőségű savanyított káposztát lehet venni. Nem csak itt lehet ízletes káposztát beszerezni, hanem a botokban, zacskózva, konzervdobozban szintén árulják. Találtam én már savanyított, gyalult káposztát drogéria polcán is, ami bio gazdaságból származott! Ez az a hely, ahol én biztos soha nem kerestem volna, mégis megörültem, mikor a forgalmazott bio élelmiszerek között rátaláltam. A készen vett káposztákat, először érdemes megkóstolni, mert legtöbb esetben túl savanyúak az adott étel elkészítéséhez. A főzés előtt, pl. a töltött káposzta gombócaihoz előkészített egész káposzta leveleket érdemes kicsit áztatni, de mindenképpen öblítve lemosni!

A GAPS diéta ajánlott ételei között szerepel a savanyú káposzta fogyasztása. Hiszen ez egy probiotikus hatású étel, és amit a szervezetünkbe természetes módon bevihetünk, ízletes és jól is lakhatunk vele, azt ne tegyük mesterséges úton!

Dédnagymamám családunkra hagyta azt a hozzávaló receptet, amivel ő évtizedekig készítette a savanyú káposztáját. Az elkészítés, és a savanyítás már egy bonyolultabb dolog, arra itt nem térek ki, mert a lakásunk falai között sem egy hordó nem fér el, sem 2-5 C-fokos hőmérsékletet nem tudunk biztosítani, egy üvegnyi mennyiséget elkészíteni, hűtőben tárolva pedig elég felesleges munka...

Recept
Hozzávalók 50kg betakarított káposztához.
A káposzta lehet legyalult, vagy fejes.
1kg só, ízlés szerint: babérlevél, egész szemes bors, egész köménymag.
Őrölt erős paprika, egy csipet egy fejbe.



GAPS diéta szerint készített töltött káposzta

A töltött káposztát nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, akár télen, akár nyáron, savanyított káposztából, nyári zöld káposztából, kelkáposztából, nem csak hústöltelékkel, hanem más zöldséggel töltve, rizzsel, áztatott zsömlével, vagy kölessel gazdagítva a húsos tölteléket, és sok egyéb módon. A diéta szabályait betartva, az elkészült töltött káposzta levét nem sűríthetjük be sem lisztes habarással, sem rántással.

Hozzávalók
1,5 kg darált hús, 1 kis fej fokhagyma szétnyomva, 1 evőkanál pirospaprika, kevés őrölt kömény, bors, só. Kb. 12 nagy levél savanyított káposzta.

Elkészítés
A gombócok hozzávalóit összegyúrjuk, a megmosott leveleket megtöltjük. Lábasba tesszük, és annyi vizet engedünk rá, amennyi ellepi. Készre főzzük, majd tejföllel, vagy ízlés szerint joghurttal tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése