2014. november 30., vasárnap

Őszi kincseink I. – Birsalma




A birsalma elég megosztó gyümölcs, valaki vagy a végletekig imádja, vagy a végletekig utálja. Én az első, az imádók csoportjába tartozom. Sőt, elég elvetemült módon, gyerekkoromban képes voltam nyersen megenni. Ma ez már elég bátor dolognak tűnne, de akkor annyira természetes volt, hogy az egyik dédnagypapám által, a kertünkben ültetett fa gyümölcsét egyem. Őszi délutánokon, mikor hazaértem az iskolából, ebéd után rohantam a fához, és szedtem magamnak egy-egy almát. Mai napig sokkal ízletesebb számomra egy finoman elkészített birsalmasajt, mint bármilyen márkás csokoládé.

Ezt a gyümölcsöt, a családban elég sokféle feldolgozási formában fogyasztjuk, tartósítjuk. A legmunkásabb módja, a sajtnak (elég sűrű lekvárnak, formázva, dióval megszórva) való főzés, de lehet belőle kompótot, gyümölcslevest, befőttet készíteni. Viszont a birsalmát elég nehéz feldolgozni. Kemény a gyümölcs húsa, kicsi „kövek” vannak benne, sok cukrot vagy édesítőszert igényel, és sokszor szinte az egész a hulladékba kerül. Ugyanis a kívülről „hamvas”, „szöszös” héjú gyümölcsök, belülről már barnák. A megbarnult gyümölcshúst már nem célszerű felhasználni! A birsalmát tárolni sem lehet sokáig, még hűvös helyen sem. Barna, a héjon lévő körkörös foltok jelzik a romlást. Ezt az almát, már csak a konyha és a lakás valamelyik pontján használhatjuk levegőillatosítónak... mert az illata még ekkor is fenséges!

Ezt az elvetemültséget, és birsalma imádatot, a gyerekeim szintén örökölték. Ez jó pár alkalommal nagy segítség volt, a déli menü összeállításához. Ha sülteket készítettünk, a GAPS diéta betartásával, nem burgonya, rizs, vagy egyéb olyan növényi köretet adtunk a fiunknak, amely nem megengedett. Kacsához, natúr húsokhoz, pl. nagyon finom köret volt számára a birsalma kompótnak, vagy tartósított, befőtt formában. Említettem, hogy a birsalma savanyúsága miatt, nagyon sok édesítőszert igényel, hogy ízletesebb legyen. Mivel a diéta tiltja a finomított, fehér vagy bármilyen cukor használatát, mi vegyes virágmézzel ízesítettük a saját kompótunkat.

Egy kompót elkészítése elég egyszerű. A legnehezebb az almák felvágása, előtte a héj és magház eltávolítása. Ha ezzel készen vagyunk, elegendő annyi vízben feltenni forrni, ami ellepi a felvágott gyümölcsöt. Ízletesebb lesz a kompót, ha még forrás közben néhány szem szegfűszeget és egész fahéjat teszünk hozzá! A mézzel forrás után édesítjük a kompótot, és puhára főzzünk az almákat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése