„- Kérsz Mama csokit?
– kínálta meg a kisfiú a nagymamáját, egy tábla csokiból.
- Köszönöm nem, mert tudod, cukros vagyok! –
válaszolt a nagymama.
- Nem baj Mama, én meg csokis is!”
A fenti történet, volt
kolléganőm kisfiával esett meg.
Nem lenne nálunk kapható a csokoládé, ha nem érkezne
Európába, a világ több pontjáról kakaópor. Pedig milyen jól hangzik, hogy
svájci csokoládé, belga praliné, holland kakaópor, osztrák csokoládé
különlegesség, de ezek mind feldolgozott termékek, amely alapját a kakaóbab
adja.
A kisebbik fiam diétája alatt, elég szigorúan vettük a kakaó
és csokoládé fogyasztását. Ahogy a visszatáplálás időszakába értünk, igazi
kakaóporból és forralt tejből készítettünk számára kakaóitalt. Valamint, már
néhány jó minőségű és magas kakaótartalmú csokoládét is fogyaszthatott.
A kakaót sokan az egészséges növények, és akár gyógynövények
közé sorolják. Ebben a blogban nem fogom az összes kedvező élettani hatását, és
a benne lévő összetevőt felsorolni, de a kakaóról jó tudni, hogy pl. a
flavonidok családjába tartozó, flavanolt tartalmaz. A kakaó a benne található
anyagok, antioxidánsok miatt jótékony hatást gyakorol az érrendszerre, segíti
az agyban a vér áramlását.
A kakaó, mint import termék jellemzően Dél-Amerikából,
Közép-Amerikából, és Afrika néhány országából (Elefántcsontpart, Ghána,
Kamerun, Nigéria) kerül a mi kontinensünkre.
A kisebbik fiam (óvodás korában), rettegő arccal áll az őserdő szélén, egy árus előtt...
A kép bal oldalán láthatóak a kakaó sárga termései
Mi a boltok polcain, porrá őrölve tudjuk megvásárolni. A
kakaó termése, zárt burokban rejti az apró, lapos és barna színű magokat. Ezeket
a magokat akár nyersen is lehet szopogatni, mert egy nedves és édes réteg van
rajtuk.
A kakaó külső burka alatt, van egy fehér rész, ami a barna magokat rejti
Az sem mindegy, hogy a porrá őrölt kakaó, milyen kakaóvaj
(vagy zsírtartalmú). Sokszor, ugyanaz a mennyiség, közel azonos áron, kétféle
kakaóvaj tartalmú port kínál. Jellemzően ez a 10-12%, vagy a 20-22%. Érdemes
tehát odafigyelni, mit teszünk a kosarunkba! Legfőképpen azért, mert a hazai
kakaópor kínálatban az árak egy átlagos terméknél 3500-4500 Ft/kg árszinten mozognak
az utóbbi 3 évben (bázis a 2015. év). A bio kakaó, vagy néhány különlegesség
esetében elkérhetnek 6500 Ft/kg, vagy még drágább forgalmazói árat!
Holland és afrikai kakaóporok
A fenti képen, két fajta kakaópor látható. Az egyik a növény
termelésének helyéről származik, a másik Európában forgalmazott termék. Hiába
magyar felirattal és névvel, de a vonalkód szerint, még sem nálunk gyártották
(ha bármilyen termék, élelmiszer Magyarországon készül, akkor a vonalkódja 599
országkóddal kezdődik!).
Érdemes megnézni, hogy az afrikai országból származó kakaó
színe mennyivel világosabb, az általunk ismert sötét színű pornál! (Természetesen, a növényt termesztő országok
növényfajtái között vannak eltérések, továbbá azt mi nem tudhatjuk, hogy a
nálunk bolti polcon lévő kakaót Amerikában, vagy Afrikában termelték-e?) A
termőhelyről származó kakaó íze, viszont nagyon finom, nem lehet benne hibát
találni, mert csöppet sem keserű!
Nem csak a por színe, íze és állaga különbözik a nálunk
kapható termékétől, hanem a fogyasztás módja is!
A képen bemutatott dobozon, felhasználási javaslatot is
nyomtatott a gyártó:
Preparation: Scoop 2
Teaspoonful of Brown Gold Natural Cocoa Powder into a cup. Add Hot Water
and stir. Drink 2-3 Times a Day for a Healthier Life.
Elkészítés: Tegyünk 2 teáskanál Barna Arany Természetes
Kakaóport egy csészébe. Adjunk hozzá forró vizet, és keverjük meg. Naponta 2-3
alkalommal inni, egy egészségesebb életért.
Ez egy kicsit különbözik attól a tejes és habos kakaótól,
amit anno a nagymamánk készített nekünk, kalács mellé a vasárnapi uzsonnához...
Sem tej, sem cukor nincs hozzáadva, és ettől lehet
egészséges!
A kakaó, és a
csokoládé nem ettől lesz luxuscikk, hanem amiatt, hogy milyen körülmények
között, a kizsákmányolás teljes módszerével állítják elő, melyet a következő
bejegyzésben járok körbe, mint gondolatébresztőt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése