2015. február 24., kedd

A kakaó, mint luxuscikk I.




„- Kérsz Mama csokit? – kínálta meg a kisfiú a nagymamáját, egy tábla csokiból.
  - Köszönöm nem, mert tudod, cukros vagyok! – válaszolt a nagymama.
  - Nem baj Mama, én meg csokis is!”
A fenti történet, volt kolléganőm kisfiával esett meg.

Nem lenne nálunk kapható a csokoládé, ha nem érkezne Európába, a világ több pontjáról kakaópor. Pedig milyen jól hangzik, hogy svájci csokoládé, belga praliné, holland kakaópor, osztrák csokoládé különlegesség, de ezek mind feldolgozott termékek, amely alapját a kakaóbab adja.

A kisebbik fiam diétája alatt, elég szigorúan vettük a kakaó és csokoládé fogyasztását. Ahogy a visszatáplálás időszakába értünk, igazi kakaóporból és forralt tejből készítettünk számára kakaóitalt. Valamint, már néhány jó minőségű és magas kakaótartalmú csokoládét is fogyaszthatott.

A kakaót sokan az egészséges növények, és akár gyógynövények közé sorolják. Ebben a blogban nem fogom az összes kedvező élettani hatását, és a benne lévő összetevőt felsorolni, de a kakaóról jó tudni, hogy pl. a flavonidok családjába tartozó, flavanolt tartalmaz. A kakaó a benne található anyagok, antioxidánsok miatt jótékony hatást gyakorol az érrendszerre, segíti az agyban a vér áramlását.

A kakaó, mint import termék jellemzően Dél-Amerikából, Közép-Amerikából, és Afrika néhány országából (Elefántcsontpart, Ghána, Kamerun, Nigéria) kerül a mi kontinensünkre. 


 A kisebbik fiam (óvodás korában), rettegő arccal áll az őserdő szélén, egy árus előtt...


A kép bal oldalán láthatóak a kakaó sárga termései


 
Mi a boltok polcain, porrá őrölve tudjuk megvásárolni. A kakaó termése, zárt burokban rejti az apró, lapos és barna színű magokat. Ezeket a magokat akár nyersen is lehet szopogatni, mert egy nedves és édes réteg van rajtuk.

A kakaó külső burka alatt, van egy fehér rész, ami a barna magokat rejti

Az sem mindegy, hogy a porrá őrölt kakaó, milyen kakaóvaj (vagy zsírtartalmú). Sokszor, ugyanaz a mennyiség, közel azonos áron, kétféle kakaóvaj tartalmú port kínál. Jellemzően ez a 10-12%, vagy a 20-22%. Érdemes tehát odafigyelni, mit teszünk a kosarunkba! Legfőképpen azért, mert a hazai kakaópor kínálatban az árak egy átlagos terméknél 3500-4500 Ft/kg árszinten mozognak az utóbbi 3 évben (bázis a 2015. év). A bio kakaó, vagy néhány különlegesség esetében elkérhetnek 6500 Ft/kg, vagy még drágább forgalmazói árat!

Holland és afrikai kakaóporok

A fenti képen, két fajta kakaópor látható. Az egyik a növény termelésének helyéről származik, a másik Európában forgalmazott termék. Hiába magyar felirattal és névvel, de a vonalkód szerint, még sem nálunk gyártották (ha bármilyen termék, élelmiszer Magyarországon készül, akkor a vonalkódja 599 országkóddal kezdődik!).
Érdemes megnézni, hogy az afrikai országból származó kakaó színe mennyivel világosabb, az általunk ismert sötét színű pornál! (Természetesen, a növényt termesztő országok növényfajtái között vannak eltérések, továbbá azt mi nem tudhatjuk, hogy a nálunk bolti polcon lévő kakaót Amerikában, vagy Afrikában termelték-e?) A termőhelyről származó kakaó íze, viszont nagyon finom, nem lehet benne hibát találni, mert csöppet sem keserű!

Nem csak a por színe, íze és állaga különbözik a nálunk kapható termékétől, hanem a fogyasztás módja is!
A képen bemutatott dobozon, felhasználási javaslatot is nyomtatott a gyártó:

Preparation: Scoop 2 Teaspoonful of Brown Gold Natural Cocoa Powder into  a cup. Add Hot Water and stir. Drink 2-3 Times a Day for a Healthier Life.

Elkészítés: Tegyünk 2 teáskanál Barna Arany Természetes Kakaóport egy csészébe. Adjunk hozzá forró vizet, és keverjük meg. Naponta 2-3 alkalommal inni, egy egészségesebb életért.

Ez egy kicsit különbözik attól a tejes és habos kakaótól, amit anno a nagymamánk készített nekünk, kalács mellé a vasárnapi uzsonnához...
Sem tej, sem cukor nincs hozzáadva, és ettől lehet egészséges!


A kakaó, és a csokoládé nem ettől lesz luxuscikk, hanem amiatt, hogy milyen körülmények között, a kizsákmányolás teljes módszerével állítják elő, melyet a következő bejegyzésben járok körbe, mint gondolatébresztőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése