2015. június 30., kedd

A magyarországi biogazdálkodásról néhány gondolat

Sajnos az utóbbi évben, ha magyarországi biogazdaságról szólnak a hírek, az Kishantos a közelünkben. A tönkretett vegyszermentes földek, a perek és politikai döntések...

A GAPS-diétát mi minél több bio eredetű élelmiszerrel próbáltuk betartani. Sokat panaszkodtam ezek árára, a megfizethetetlen életre, ha így akarnánk élni. Közben az egészségünk megfizethetetlen, ha nem megfelelő élelmiszereket fogyasztunk!

2015-ben Németh István biokertész nyerte,  "Az Év Agrárembere" biokertészet kategóriáját.

Az alábbi cikkrészlet a 2015. május havi Mezőhír Mezőgazdasági Szaklapban jelent meg:

"       A biogazdálkodásról azért is beszélni kell, mert ez a termelés a természethez való alkalmazkodásról szól. Alkalmazkodik a biogazda a következetes termelési, szakmai elvekhez, és alkalmazkodik valamelyest a konvencionális termelő is, hiszen nem okoz szándékosan kárt a biogazdaságnak. Burkolt vagy nyílt együttműködés, ez egymás meggyőződésének elismerése, hiszen egymás gazdálkodási szemléletének elfogadása nélkül nem működne a biotermelés és mindez Rábcakapin szépen kialakult az elmúlt időszakban.

- A magyar biogazdaságok száma és teljesítménye is ingadozott az elmúlt húsz évben, voltak akik megmaradtak és fejlődtek, mások megszűntek. Ugyanakkor a biopiaci hírek fellendülésről szólnak. Miben látja ennek okát?

- Nem kérdés, hogy a biogazdálkodásnak fényes jövője van, hiszen elég, ha Németország példáját említem, ahol a biotermékek fogyasztása elérte a 22%-os, Ausztriában a 20%-os arányt. Egyetlen ágazatban sem volt ilyen mértékű fejlődés, hiszen 1997-ben a német biotermék-fogyasztás csak 2,5%-on állt.

Az egyelőre szerény magyar fogyasztás fellendítése lehet a cél, amelyhez minden természeti és szakmai feltétel biztosított. Igazából a kormányzati felismerés hiányzik ahhoz, hogy a biotermelés komolyabb lendületet vegyen. Pedig a támogatások növelésével, célirányos pályázatokkal tovább lehetne növelni a biotermelési kedvet.

A biotermeléshez persze kitartás és erős szakmai meggyőződés kell, ami a megszűnt biogazdaságoknál bizonyára hiányzott. Ebben a szektorban nem elég a jövedelemcentrikus hozzáállás, aki csak pénzt remél és vár a termelési folyamatoktól az átállást követő években, az hamar csalódik, hovatovább megbarátkozik a csalás gondolatával.

Aki biogazdálkodásra szánja el magát, ne csak a saját feje után menjen, ne csak az ökonómiai összefüggések mentén gondolkodjon. Próbáljon meg a felesége, a gyerekei érdekei és élettani előnyei szempontjából közelíteni a biogazdálkodáshoz. Egy anya szempontjából sokkal fontosabb az a  meggyőződés, hogy kifogástalan beltartalmú, tiszta élelmiszert tegyen családja számára az asztalra. Ez a fajta elhivatottság és felismerés hiányzik azokból a biotermeléssel kísérletező gazdákból, akik befejezik egy ötéves program után a biotermelést. Lehet, hogy újrakezdik, ha megint nagyobb támogatás ígérkezik, ami a - biotermelésben elfogadhatatlan - pénzközpontú felfogást igazolja.

...."


A bejegyzés szerkesztés alatt van, kérlek látogass vissza egy későbbi időpontban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése