2015. június 30., kedd

Hová jutottunk két év alatt?

Előző évben összefoglaltam, hogy milyen előnyöket értünk el a GAPS-diéta bevezetésével, a diéta tartásával, az életmódunk átszervezésével. 
Azóta eltelt újabb egy év, és már tavasszal a bemutatkozásnál jeleztem, hogy ez a siker éve részünkről.

Azt boldogan elmondhatom, hogy a fiam "tenziós fejfájása", a görcsös, napokig tartó fejfájások megszűntek!



Az előző nyárról sokat írtam, hogy táborok, versenyek és nyaralások alatt, családi segítséggel tudtuk megoldani a gyerek diétájának betartását. Az őszi iskolakezdésnél, a felső tagozaton az iskola és egy étterem segítségével kapott a fiam meleg ebédet, amit mi választhattunk ki egy adott tartalmú étlapról. Ez választási lehetőség, a végén már nagyon beszűkült, mert sem a párolt zöldséget, sem a salátákat nem akarta megenni. Állandóan a neten tájékozódtunk, az ételek nevei alapján, azok milyen hozzávalókat tartalmaznak? Az étlap ugyanis az allergéneket felsorolta, de nekünk arra nem volt szükségünk, fontosabb volt tudni, hogy van-e benne bolti sonka, rizs, kukorica, vagy egyéb a diétában nem fogyasztható hozzávaló.

1,5 évvel a diéta bevezetése után elkezdtünk azon lazítani. Megkérdeztem, hogy a tiltott növények, köretek, hozzávalók közül melyiket szeretné, ha visszavezetnénk az étrendjébe? A lisztes dolgok hiányoztak a legjobban számára, azután hetek elteltével jött sorra egymás után a burgonya, rizs, kukorica, fokozatosan visszavezetve az étrendbe. Érdekes volt látni, hogy bár a gyerek már megehette újra ezeket az ételeket, még sem volt igénye rájuk. Hosszú hónapokig, ha rákérdeztem ebédnél egy-egy köretre, akkor sem kérte. Az ebédje jellemzően levesekből, húsokból, zöldségekből, zöldfőzelékekből állt. A diéta utolsó félévében már az estig tartó edzések miatt is, ebédidőben hoztuk el, az étteremben megrendelt uzsonnát, ami főtt étel volt, de hidegen fogyasztható. Ez még mindig egészségesebb volt, mint a rengeteg cukorral készített bolti sütemények, tejtermékek, vagy hamburgerek, hot-dogok, vagy az otthon esetleg búzaliszttel készített péksütemények, gyorséttermi ételek. Sakkedzések szünetében volt lehetősége uzsonnázni, vagy edzés után hazafelé még megenni, míg pl. az egyéni edzőtől két város között utaztunk haza.

A bejegyzés elején írtam, hogy a fiam fejfájása elmúlt. Sajnos a szorongása nem, és ez jelentkezett jó pár, pánikkal teli alkalommal. Volt ilyen 2 éve búvárverseny előtt, de az iskolai napokon, az aznapi feldolgozatlan szorongások, félelmek továbbra is a medence vizében törtek elő. Amikor végre nem volt nagy hajrá, rohanás, kicsit meg lehetett állni, a fiam búváredzésen volt, dolgozott azon, de a fejében ott voltak azok a gondolatok, félelmek, amelyekkel addig nem volt idő foglalkozni, és bepánikolt. Ilyenkor ki kellett jönni a vízből, mert gond volt a légzéssel, pihent, és pár hossz úszás kihagyása után, visszament folytatni a feladatokat. Ez szerencsére ritkán fordult elő, de mégis figyelmeztetés volt a környezete számára, hogy megfelel a feladatainak, kiválóan teljesít az iskolában, próbál beilleszkedni az iskolai környezetébe, még sem tökéletesek a dolgok...

A diéta pozitív hozadékának tekintem, hogy előző télen, a fiam alig volt beteg. A tanévben 3 alkalommal hiányzott az iskolai tanításról, hőemelkedés miatt. Igazából be sem lázasodott, és nem voltak hetekig tartó problémái. Nem ez volt a jellemző a körülötte lévő gyerekek körében, akik akár hosszú heteket hiányoztak, vagy a betegség vélt lefolyása után, többször visszaestek, belázasodtak!

Azt írtam, hogy sok növény és ételcsoportot visszavezettünk a gyerek étrendjébe, de továbbra is nagyon odafigyelünk az étkezésére. Milyen lisztet használunk, lehetőleg ne bolti készételeket adjunk neki, mindig legyen elegendő zöldség és gyümölcs az étrendjében, lehetőség szerint saját magunk készítsük az elfogyasztott ételeket, és cukor helyett még mindig nagyon sok mézet használunk! Hidegen sajtolt olajak helyett, állati zsiradékokkal főzünk, és sütünk, és még hosszan sorolhatnám, mit tartottunk meg a GAPS-diéta előírásaiból, ajánlásaiból.





Az út, amin elindultunk ezzel nem ér véget!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése