2015. június 30., kedd

Hűsítő édességek, italok

A nyár, és a kánikula elég nagy próbatétel egy olyan gyermek számára, aki korábban imádta a tejes, tejszínes jégkrémeket, fagylaltokat, jégkásákat.

A GAPS-diéta tiltott dolgai között szerepel a tej, a nagyon hideg ételek és italok fogyasztása.
Ebben a blogban én azt megosztattam, hogy mi nem tiltottuk el a fiunkat a tejtermékektől, de minden tejtermék csak BIO lehetett! Nagyon, de tényleg nagyon ritkán engedtük neki, hogy fagylaltot egyen, akkor is egy-egy gombócot kaphatott ebből a hideg édességből. Olyan cukrászdákat kerestünk, ahol árultak dietetikus fagylaltot, hogy legalább a cukor mellőzésre kerüljön!

Én nagyon szomorú voltam, mert a sok házilag készített étel közül, a saját magunk által főzött és természetes ízekkel, bio gyümölcsökkel előállított fagylaltjainkat jó időre el kellett felejtenem...


Bodzafagyi

Ezt a fagyit, én elég nagy bátorsággal nevezném fagylaltnak, mert nincs benne sem tej, sem tejszín!

Hozzávalók:
12 db bodzavirág
2 db citrom
3 szál menta
5 evőkanál méz
6 dl forró víz

A bodzavirágot, felkarikázott citromot és a mentalevelet egy tálba tesszük. Ráöntjük a forróvizet, és 8-10 órát állni hagyjuk. Átszűrjük, és  tűzhelyen melegíteni kezdjük, ekkor adjuk hozzá  a mézet. Megvárjuk míg a méz felolvad, majd a melegítést befejezzük. Lehűtjük, és  kicsi formákba öntve fagyasztjuk.  

Ha jégkockaformába öntjük, fagyasztás után a bodza ízű kockákkal vizet ízesíthetünk, ami nem annyira hideg fogyasztásnál!





A GAPS-diéta alatt, a tejes és tejszínes fagylaltok egy utcai fagyizó előtti tábla erejéig engedélyezettek, főleg decemberben - jól felöltözve...


Házi-hűtött gyümölcstea


Kánikulában nagyon sok folyadékot kell fogyasztani, de egy idő után a víz már nagyon unalmas - főleg a gyerekeknek.
A GAPS-diéta nem ajánlja a nagyon hideg italok fogyasztását, de egy kicsi hűtés soha nem volt probléma mikor pl. limonádét adtunk a gyereknek.

A boltokban, üzletekben nagyon sokféle ízesítésű, gyümölcsdarabos teát lehet kapni. Viszont elég borsos áron. Ha mi saját magunk akarjuk a szárított gyümölcsöket beszerezni, és a teához apró darabokra vágva áztatni, az sem sokkal olcsóbb...

Hozzávalók:
2 liter gyümölcsteához

3 evőkanál gyümölcskeverék
ízlés szerint méz

Elkészítés:
A vizet felforraljuk, majd elzárjuk. Ekkor rakjuk bele ázni, vagy kanállal a gyümölcsdarabokat, vagy több kicsi teatojásban. 20-25 percig hagyjuk ázni a gyümölcsdarabokat. Ha kanállal tesszük közvetlenül a forró vízbe, az áztatás után a teát le kell szűrni!
Áztatás után ízesítünk. Én ilyenkor szoktam a termelői forrásból származó mézesüvegekben lévő, mézmaradékot elhasználni. Főleg a keresztes virágú növények mézének maradékát nem lehet sehogyan kiszedni az üveg aljából, és oldaláról, mert annyira kristályos. Ekkor szoktam egy levesmerőnyi teát az üvegbe merni, a fedőt visszacsavarni, és ezzel jól összerázom. A nagyon mézes teával lehet az egész gyümölcsteát ízesíteni. 
Szobahőmérsékletre hűtöm, így már fogyasztható. Hűtő aljában tárolható (ott kicsivel melegebb van, mint a hűtőgép felső polcain), a következő fogyasztásig.


 
 Alma-cseresznye-csipkebogyó gyümölcsdarabos tea, vegyes virágmézzel ízesítve



A bejegyzés szerkesztés alatt áll, kérlek látogass vissza később!  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése