A húsvéti hétvégét egy közeli településen kezdtük, mert
megyei sakkverseny volt. Oda a szokásos összetételű kosarunkat vittük magunkkal,
hiába készültek a házigazdák pazar büfével, mi ennek kínálatát nem
kóstolgattuk. Csomagoltunk gyümölcsöt, szárított gyümölcsöt, ebédre pácolt
pulykahúst, salátát, mert eléggé a kora délutánba nyúlnak a hasonló versenyek,
ahonnan még haza is kell jutni.
Rácalmás, Jankovich Kúria
Az ünnepre nem készültünk semmi különös fogással, arra
törekedtünk, hogy ha elutazunk a nagyszülőkhöz, legyen benne diéta szerint
fogyasztható, de azok részére, akik ehetnek sonkát, vagy bármi tradicionális
húsvéti fogást, ők szintén találjanak benne kedvükre valót. Mama finom
süteményeket készített, és rengeteg ünnepi fogással készült a családnak. Előtte egyeztettük, hogy ki, és mit készítsen...
Én az utazás reggelén 2 féle, diéta szerinti süteményt
sütöttem, de mindegyik szinten alulira sikerült. Az egyikből gyorsan egy
máglyarakás alapja lett... Míg a gyerek versenyzett, Apa kacsát sütött, külön
készítette mellé a májat, és még jó pár finomságot. (A hájból kisütött zsírt,
azután hetekig használjuk a különböző pörköltek, húsok elkészítésénél.) Ezt a sültet
vittük magunkkal, ami kitartott az ünnep idejére. Házi birsalmabefőttel nagyon
ízletes volt! Mama főzött még kakaspörköltet, ami nem a legklasszikusabb
húsvéti étel, de mindenki jóízűen megette a kocsonyák, sonkák mellett.
Azért volt némi hagyományőrzés hétfő reggel, a sonkalében főtt
kemény tojás, valahogy odacsempésződött a gyerek tányérjára reggelinél...
Húsvéti látogató ajándékunk Keresztfiamékhoz, ami jobban sikerült, mint a diéta szerinti két sütim...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése