Még most is előttem
van, amikor fiatal felnőttként visítva azon nevettünk az Öcsémmel, amint Apu
gyógyteát főz magának. Az egy külön szertartás volt, a saját maga által szedett
növényeket (virágokat, bogyókat, stb.) szárította, tartogatta a téli hónapokra,
majd liter számra főzte a különböző keverékekből magának a gyógyteákat. Vidámságunk
tárgya pont a keverékek miatt volt, mert saját meglátásunk szerint, azok a
kombinációk úgy voltak összeállítva, hogy az egyik növény semlegesítette, a
másik növény szervezetre gyakorolt hatását... Így mi értelme volt összekeverni
ezeket, ha úgy sem segítenek semmin???
A GAPS diéta
ajánlja a természetes alapú, szárított gyógynövények teáinak fogyasztását, én a gyógyteák fajtái közül - elsősorban a fejfájáson segítő növényekről szeretnék néhány
gondolatot írni, és felsorolok jó néhány növényt, amely a gyomor- és
bélpanaszokon szintén segít.
Levendula
A levendulát már a
középkorban fejfájás elleni gyógyszerként használták. A levendula olyan
gyógynövény, amely nyugtatóan, lazítóan hat az idegekre és az
emésztőrendszerre. A kölnivíz szintén tartalmaz levendulát. 1792-ben a kölni
Glockengasse 4711. szám alatti házban gyártották. Természetesen hazánkból nem
kell Kölnig elmenni, hogy levendulát találjunk, elég felkeresnünk Tihanyt.
Nyáron az egész
települést körüllengi a levendula illata. Minden utcán látható ez a növény, a virágoskertekben,
ágyásokban, járdák melletti kis szegélyekben... A növény természetes közegében
szintén megtalálható, a település melletti őslevendulásban.
Levendula Ház - tihanyi látképpel a tóról
Tihanyban hozták
létre a Levendula Házat. A házban különböző kiállítások találhatóak, amelyek
először a Pannon-tó, és a félsziget alapját képező vulkánok kialakulását, a
kőzeteket, a környékbeli élővilágot, valamint ennek a növénynek a termesztését,
lepárlását, felhasználását mutatják be. A ház udvaráról látható a Belső-tó:
Levendula tea elkészítése:
A növény virágzó
hajtásvégeit szedjük le, júniusban és júliusban.
A levendulát úgy
kell megszárítani, hogy meleg és árnyékos helyen, a virágot felaprítás nélkül a
csészékkel (ajakos virág alatti rész) együtt a száron hagyjuk. A tárolásnál szintén
figyelni kell arra, hogy a szárakról minél kevesebb virág essen le.
A tea készítéséhez
először forraljunk közel annyi csészényi vizet, amit el szeretnénk készíteni.
Csészénként ez 250 ml mennyiség, szakirodalom szerint a víznek lágynak kell
lennie. Forrás után a vizet csak 2-3 perc elteltével öntsük a gyógyfüvekre,
amikor kb. 90 Celsius-fokos! A teavizet túl sokáig sem szabad forralni, mert
akkor a tea ízét befolyásolhatja. Ha rendelkezünk forrázó kannával, használjuk
azt az áztatáshoz.
Ekkor aprítsuk
össze a virágzatot, és teáscsészénként két teáskanálnyit használjunk fel. A
felaprított virágzatra öntsük a forró vizet, és legalább 5 percig hagyjuk
állni. Tovább nem érdemes, mert az íze keserűvé válhat!
A tea ízesíthető,
de nem minden gyógynövényteánál szükséges ez. Ha mégis ízesítjük a teánkat, a
GAPS diéta megengedi a méz használatát, amely még saját gyógyhatásával
felerősíti a készített tea hatását! A méz inkább virágméz legyen, és ne erdei!
Nem ez
az év képe, de ez a koszorú annyira gyönyörű volt...
Frissítő tea hozzávalói:
Két rész citromfű,
egy-egy rész levendulavirág, hársvirág és rózsavirág teakeverékből egy olyan
finom tea készíthető, amely megnyugtat, de nem tesz fáradttá.
Levendulából nem csak tea készülhet: a képen szappanok, és gyertya látható
Néhány növényfajta, amelynek teája a gyomor- és bélproblémákon,
valamint az idegeknek segít:
Citromfű - levél
Citromverbéna -
levél
Komló - virág
Levendula - virág
Macskagyökér -
gyökér
Menta (bors-, ló-,
mezei-, vízi) – levél és virág
Orbáncfű – levél és
virág
Rozmaring - levél
Erdei szamóca –
levél vagy gyümölcs
Vadrózsa – levél
vagy termés
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése