2014. március 15., szombat

Diós sütemények



Az eddigiekben számtalan olyan sütemény receptet osztottam meg, amelyben mandulalisztet használtam a hagyományos lisztek helyett, melyek a GAPS diétában nem fogyaszthatóak.

A családban rengetegen ajándékoznak nekünk a saját kertjükben termett diót, vagy mandulát. Piaci árusoknál nem egy helyen láttunk, hámozatlan mandulát. Sajnos árban nem volt kedvezőbb, a bio-, vagy egészségboltokban, már őrlemény formájában kapható mandulalisztnél, ezért nem vásároltunk belőle.

A diót otthon, szintén remekül le lehet cukor nélkül darálni, és ezzel az őrleménnyel helyettesíteni tudom a boltban vásárolt liszteket. A tészta nem lesz annyira finom állagú, de kellemes ízű marad!

Nem darálták mással, 100 évvel ezelőtt sem dédnagymamáink

Néhány példa erre, amelyekben gesztenyelisztet is használok, amit mindenki mérlegeljen magának, hogy akarja-e fogyasztani? Ugyanis a szelídgesztenye főzött állapotban, nem tilos a GAPS diétában, de a gesztenyéből készült liszt, a feldolgozatlan, nyers növényből kerül őrölésre. Erre egyes szakemberek azt mondják, hogy a szójához hasonló, és ebben a növényben lévő enzimek okozhatnak problémákat. Szerintem a gesztenye íze, nagyon kiegészíti a dió ízét!

Almás-darált diós – gesztenyelisztes sütemény
(15x15 cm-es edényhez való mennyiségekkel)

Hozzávalók:
1 nagy alma
4 evőkanál darált dió
2 evőkanál gesztenyeliszt
1 nagy evőkanál méz
1 nagy tojás
Szódabikarbóna, csipetnyi
Vaj és kókuszliszt, a sütőedény kikenéséhez

Elkészítés:
Az almát lereszelem, hozzáadom a diót, gesztenyelisztet, mézet, és a szétválasztott tojás sárgáját, szódabikarbónát. A tojás habját keményre verem, majd a masszához forgatom. A kikent sütőedénybe teszem, és előmelegített sütőben készre sütöm (kb. 30 perc).

Egy barna tésztát kapunk, amely magában nem túl édes. Szeletelés után bio lekvárral, vagy bio gyümölcsszósszal gazdagíthatjuk a tészta ízeit!

Diós-gesztenyelisztes muffin

Hozzávalók, kb. 8 db-hoz:
4 evőkanál darált dió
2 evőkanál gesztenyeliszt
1 nagy tojás
1 evőkanál méz
4 dkg olvasztott vaj
Szódabikarbóna, csipetnyi
8 muffinpapír

Elkészítés:
A muffinsütőbe teszem a papírokat, a sütőt előmelegítem.
A darált diót, gesztenyelisztet, mézet, olvasztott vajat, a szétválasztott tojás sárgáját, a szódabikarbónát. Egy tálban összekeverem, és hozzáadom a felvert tojásfehérjét. Elég híg masszát kapok, amit a papírokba kanalazok, kb. feléig, vagy kicsit felette. Sütésnél lehet az alja, vagy a teteje erősebben sül, és a közepe nyersnek tűnik, akkor sütőpapírt kell a sütő tetejére tenni, és még pár percig tovább sütni, hogy egyenletesen átsüljön. Ez a diós muffin, jó pár napig eláll, mert elég jó állagú a tésztája, nincs benne olyan gyümölcs, ami miatt hamar romlana!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése