2014. március 12., szerda

Tökmagliszt




Egy korábbi bejegyzésben, a zöld lencse elkészítésének borzalmaival foglalkoztam. Ezt a lencsefajtát el lehet készíteni ragunak, pürének, levesnek, salátának, főzeléknek és még sorolhatnám.

Az én lencsémből főzelék lett, de nagyon bosszantott, hogy csak kókuszliszttel tudok ilyen főzeléket sűríteni, nagyon elviszi az egész étel ízét! A lencse javára, viszont írtam egy jó pontot. 24 órán át áztattam, nem esett szét, gyönyörű maradt főzés után – ami a vörös lencséről nem mondható el -, nagyon puhára főtt, elég hamar!

Egyik bevásárló túrám alkalmával találtam 300 grammos kiszerelésben tökmaglisztet. A tök fogyasztását nem tiltja a GAPS diéta, a magjáét sem láttam sehol tiltólistán. Ennek az őrleménynek szintén zöld színe van, így sokkal jobban illik a főzelékekhez. Színben biztos, de ízben még jobban!

Paleolit étrend használja ezt a lisztet, lehet vele sütni, főzni, sűríteni (folyadékkal, zsiradékkal). Más lisztekkel lehet keverni, de ez a GAPS diétában eléggé korlátozott, hogy egy sós ízű tésztát készíthessünk belőle. A GAPS diétában pl. nem lehet sem lenmaglisztet, sem többféle paleoban használt liszttel sütni.
Nagy előnye ennek a lisztnek, hogy magas a fehérjetartalma, ezért a vegetáriánusok étrendjébe be lehet illeszteni. Azok, akik a diófélékre allergiások, szintén fogyaszthatják ezt a lisztet. Sokszor eszembe jutott, mit tennék a gyerek elé, ha nem fogyaszthatna őrölt diót, mandulát, gesztenyét, amit sütéshez használok fel?

A tökmagliszt dobozán volt egy recept, de szerintem ezt ebben a formában a paleo diétába sem lehet beilleszteni, a GAPS diétába pedig egyáltalán nem. Nem lehet ez utóbbiban bármilyen gabonalisztet, élesztőt, sőt tejet sem hozzávalóként használni. Az élesztő futtatásához pedig némi cukorra lenne szükség, ami szintén tiltott, de talán ez mézzel helyettesíthető… Hősiesen bevallom, én pedig az életben nem akarom kipróbálni, milyen mandula-, vagy kókusztejben élesztőt futtatni. Nekem továbbá a „kókusztej” megnevezésével is van némi kifogásom. Az X-akták óta tudjuk, hogy „Az igazság odaát van”, erre a témára ez szintén igaz lehet…

Unokatestvérek akcióban, Mama képein - 2014. január:






A különböző diéták azt javasolják, hogy a reszelt kókuszhúsból készítsünk tejet (reszelék, forrázás, turmixolás, szűrés). Lehet ezt annak nevezni, de a trópusokon, a kókuszdió belsejében lévő folyadékra hallottuk használni a „kókusztej” kifejezést. Mi itthon kókuszvíznek ismerjük. Arról a folyadékról beszélek, mikor a kókuszdió zöld héját levágják egy hatalmas késsel, azután kell a diót megnyitni, és az ott lévő szomjoltó levet meg lehet inni. Pohárba áttöltve, vagy egy szívószálat kell magába a dióba tenni! Így a legsterilebb… Ott ezt az átlátszó, de nagyon hasznos levet nevezik kókusztejnek. Az ilyen folyadék előnye, hogy nem szomjas utána senki, és nem folyik rólunk a víz, amit literszámra innánk, a magas hőmérséklet és páratartalom miatt.

A fentiek ellenére megosztom ezt a receptet, hátha valaki tudja használni, ha másra nem, az aznapi edzés helyett, mert tisztára karizom erősítő ez a leírás:

Tökmaglisztes pogácsa

Hozzávalók:
25 dkg tökmagliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 3 dkg élesztő, 2 tojás, 5 evőkanál tejföl, 1 teáskanál só, 10 dkg vaj, és újabb 10 dkg vaj

Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, 1 órán át kelesztjük, majd lisztezett deszkán fél cm vékonyra kinyújtjuk, és kis darabokban rászórunk még 10 dkg vajat. Harmadolva behajtjuk, majd alulról és felülről is behajtjuk, fél órát pihentetjük. Ismét kinyújtjuk, és még kétszer megismételjük a hajtogatást. Pihentetés után, újra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk ki belőle, megszórjuk tökmaggal és 180 Celsius fokon 25 percig sütjük.



Tökmagliszt reklám nélkül...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése