2014. március 11., kedd

Levesek




Az előző bejegyzésben megemlítettem, hogy zseniálisan tudok, lapostányérban levest tálalni a gyerek elé…

Számomra az első döbbenet, hogy levest nem csak mélytányérból lehet fogyasztani, kislánykoromban történt. Kijevben ültünk egy szálloda éttermében, és kaptunk egy csésze levest. Gyerek voltam, és néztem egy nagyot, a csészében feltálalt erőlevesre, amit jóízűen megettünk, de a tálalás, és az adag mérete már elég furcsának tűnt! Imádtam azt a várost gyerekkoromban, az aranykupolájú templomaival, hídjaival, hangulatával. Életemben először ott láttam orosz agarakat, amint egy közhivatal lépcsőjén, egy gyönyörű nő vezette le őket, és ez a szerelem az orosz agarak felé mai napig tart…

Azután nőttek a srácok és nálunk, ebédnél lehetett szívószállal levest enni. Nem valami ragulevesre, vagy a hosszú cérnametéltesre, vagy klasszikus csigatésztásra gondolok, hanem valami egyszerű, gyümölcsös krémlevesre. Már fogalmam sincs, ez kinek az ötlete volt, de a cél szentesíti az eszközt. Az éppen aktuális kölök nagyokat röhögött, míg ette, nem kellett azért kergetni, hogy tessék megenni a levest az utolsó cseppig a tányérból, elfogyott az pillanatok alatt! Nem volt unalmas kanalazás, de tele pocak, az igen!

A GAPS diétában szintén készítek gyümölcsös krémlevest, idénygyümölcsből, vagy a fagyasztóba eltett készletből. Szerencsére nem vagyunk allergiásak sem málnára, sem eperre, sem barackra (őszi, sárga). Ha kicsit meg akarom bolondítani ezeknek a leveseknek a tartalmát, akkor karikázok még hozzá banánt, azt szintén könnyen lehet turmixolni.

Mint korábban írtam, én használok bio tehéntejet, de aki ezt ki akarja hagyni, annak diéta szerint engedélyezett a mandula-, vagy kókusztej használata. Készen is lehet kapni, otthon is lehet készíteni. A pürésített gyümölcslevesek azért is praktikusak, mert kevés tejjel, felesleges sűrítőanyagok nélkül, elég sűrű állagúra lehet készíteni. Hiszen ebben a diétában felejtsük el a búzalisztes habarást, a pudinggal való sűrítést, vagy a kukoricakeményítőt…

Egy példa ezekre a levesekre:

Őszibarackkrém leves (meleg)

Hozzávalók:
őszibarack, hámozva, darabolva
víz, a főzéshez
méz, fahéj, szegfűszeg ízesíteni
tej és kókuszliszt habarást készíteni

Elkészítés:
A felkockázott gyümölcsöt, annyi vízben, ami ellepi, forrásig főzöm, a tűzről félrehúzom. Mézzel, őrölt szegfűszeggel és fahéjjal ízesítem. Míg hűl, addig a kókuszliszttel és tejjel habarást készítek, ezt a megfőtt gyümölcshöz adom, majd ismét forralom. Amint hűlt egy kicsit, botmixerrel krémes állagúra turmixolom.

Azután, az éppen aktuális elmeállapotom szerint, valamilyen tányérban tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése