2014. március 25., kedd

Karob




A GPAS diétára való áttérés óta, a fiam étrendje nem tartalmaz kakaót, kakaós süteményeket, csokoládékat, olyan édességet, amelynek ez lenne a hozzávalója. Nagyon hiányzott neki a kakaó, amit cukorral, eredeti kakaóporból és tejjel főztünk otthon.

A kakaót más diéták karobporral helyettesítik, de az általunk tartott diétában a kakaópor és a karob egyaránt a kerülendő ételek listáján van. Pl. a paleolit diéta nagyon sok édessége, receptje tartalmaz karobport, ízesítőnek, hozzávalónak. Sok forrásban azt lehet olvasni, hogy hol a paleolit diéta a megengedőbb, hol a GAPS diéta. Vagy pont fordítva, igaz ez a tiltásokra is… Mit veszíthetünk, ha a megengedő diétával értünk egyet?

Nem találtam arra vonatkozóan egyértelmű tiltást, miért nem lehet a karobport fogyasztani, de kedvező élettani hatásairól, annál több leírás született:

„A karobpor a kakaóval ellentétben nem tartalmaz teobromint, amely egy, a koffeinhez hasonlóan serkentő hatású alkaloid, s amely előkelő helyet foglal el az allergiát és asztmát okozó élelmiszerek listáján. A karob emellett glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény. A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint köszvényes betegek is. Érdemes tehát a hagyományos csoki helyett karobporból készült csokit fogyasztani, mert a karob alapú készítményeknek mindezidáig semmilyen káros vagy mérgező hatása nem ismert. Sőt, a karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban.”
Forrás:


Bio karobpor, reklám nélkül...

Egy recept a forgalmazótól, amiből diéta szerint nem fogyasztható  a vaníliafagylalt…

Karob Shake

Hozzávalók:
3 dl rizs-, zab- vagy szójaital (mi ezeket kihagyjuk, tiltottak, inkább bio tehéntej!)
vanília
negyed csésze olajos mag (mogyorófélék)
1 púpozott evőkanál karobpor
1 banán
vaníliafagylalt
és méz.

A hozzávalókat keverjük össze turmixgépben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése