2014. június 29., vasárnap

Verseny ehető, vagy ehetetlen díjakkal?




2014. júniusában egy megyei sakkversenyen, a Velencei-tó északi partján vett részt a fiam.
A II. korcsoportban indult, és a 6 fordulót, veretlenül teljesítette. Ezeken a megyei versenyeken, a csoport legjobbjai egy kupát kapnak az érmük mellé. Itt a kupa elég sajátságos minden évben, mert a település egyik cukrásza az első helyezettek részére fagylalt kelyhet, a második és harmadik helyezett részére egy-egy nagy adag fagylaltot ad ajándékba.
Így történt ez ebben az évben is, ami miatt már előre főtt a fejem, hogyan oldjuk meg? A gyerek nem ehet fagylaltot, azon még tejszínhab, díszítő cukor, benne ostyarúd...

Mondtam, egyszer kivételt teszünk, 1 gombócot abból a fagylaltból megehet. Szépen sorba állt a kis jegyével, és kiváltotta a nyeremény kelyhét. Szegény cukrász, nem győzött elnézést kérni a sorban állóktól, hogy egész évben nincsenek egyszerre ennyien a kis cukrászdájában, mint azon a napon, amikor sakkversenyt rendeznek a településükön!
A nagy tömegben, a gyerek kijött a helyiségből, és mire észrevettem, bizony a tejszínhabon keresztül ette magát, és nyakig volt a fagylaltban! Ezen a ponton kellet menteni a menthetőt és észérvekkel meggyőzni, nem ehet sajnos többet... Kértünk tölcséreket és a maradék fagylaltot szétosztottuk.

Aznap nem ez volt az egyetlen olyan díj, amit ő nyert meg, de enni nem ehetett volna belőle! A rendezők felajánlottak egy gyönyörű cukortortát (grillázstortát), amely egy sakktáblát ábrázolt, és rajta 2 figura állt.



Még meg sem kapta, már fogtam a fejem, mi legyen ennek a vége? Az a gyerek nyeri meg, aki meg sem kóstolhatja, a labda egész magasra lett dobva... A farsangon megnyert bohócos tortát, azonnal szét tudtuk a tél végén osztani az osztálytársak között, nem volt gond, hogy hazavigyük, és napokig csak nézze a gyerek, de meg sem kóstolhatja!
Az edzője javasolta, hogy vigyük be az iskolába, és egyék meg az osztálytársak, egy kicsit pedig tegyenek félre a délutáni edzésre, a sakkos társaknak. Jó ötletnek tűnt, de mire ezt eldöntöttük, jelezték az egyesületétől, hogy a nyári táborra tudnánk-e vinni belőle? Egy tortát sajnos, csak egyszer lehet megenni... Végül a táboros gyerekek sem maradtak grillázs nélkül!

A fiam első, naptári napon tartott névnapja a tábor idejére esett. A kérésnek végül eleget tettünk, mert otthon készítettem mogyorós-diós grillázst:




A házi grillázs, jobb oldalon látható a tálcán

Az osztálytársak, az edzőtársak elfogyasztották a tortát, amelynek király figurájából, a fiam evett egy kicsi darabot. A táborban pedig a többi édességgel együtt grillázs is volt a kínált édességek között!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése