Már a diéta első évében kísérleteztünk olyan bodzaitallal,
amely cukor- és tartósítószer mentes. Apának sikerült egy nagyon finomat
elkészítenie, de azt sajnos sokáig nem tudtuk tárolni. Idei zseniális ötlete
volt, hogy az elkészült bodzaszörpöt fél literes ásványvizes palackokba
töltötte, és így lefagyasztotta. Ez a mennyiség, kiolvasztva 2-3 nap alatt,
hűtőben sem romlik meg, és ennyi idő alatt elfogy. Nem megy tönkre, nem kell
kidobni egy sok munkával előállított szörpöt.
A virágokat megpróbáljuk a lehető legpormentesebb helyről
szedni, mert megmosni ezeket nem lehet, hiszen akkor lemosnánk a virágport
róluk! A poron kívül, még számolni kell
a virágokon lévő kicsi rovarokkal, amelyek egy zárt zacskóban lejönnek a
virágokról...
Hozzávalók, néhány literhez:
20 tányér (db) bodzavirág
3 dl
méz
2 kg
citrom
3 l
víz
szűréshez, kicsi szűrő és gézlap
műanyag palackok
Elkészítés (Apa saját szavaival :-) :
A bodzavirágokat hideg
vízbe áztatom. A mézet szintén hideg vízben feloldom, ez eltart egy ideig.
Befőttes üvegbe teszek 3 dl
mézet, azután öntök bele még 3
dl vizet, aztán összekeverem, vagy rázni is lehet.
Kinek, hogyan szimpatikusabb: „rázva, nem keverve!”. A citromokat félbevágom,
citromfacsaróval kifacsarom a levüket, hozzáöntöm a beáztatott virágokhoz. A
citrom héját apró daraboka vágom, és azt is a löttyhöz teszem. 3-4 órán át
állni hagyom, hűtőben. Gézlapon leszűröm, és csak utána teszem hozzá a
felvizezett mézet. Pillepalackokba töltöm a szörpöt, 2-3 napig hűtőben is eláll.
Amit nem iszunk meg addig, fagyasszuk le, kiolvadás után szintén jó 2-3 napig.
Miből lesz a cserebogár?
Bodzavirág, még nyílás előtt.
A szedhető virágok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése