2014. május 20., kedd

Bodzaszörp, Apától




Már a diéta első évében kísérleteztünk olyan bodzaitallal, amely cukor- és tartósítószer mentes. Apának sikerült egy nagyon finomat elkészítenie, de azt sajnos sokáig nem tudtuk tárolni. Idei zseniális ötlete volt, hogy az elkészült bodzaszörpöt fél literes ásványvizes palackokba töltötte, és így lefagyasztotta. Ez a mennyiség, kiolvasztva 2-3 nap alatt, hűtőben sem romlik meg, és ennyi idő alatt elfogy. Nem megy tönkre, nem kell kidobni egy sok munkával előállított szörpöt.

A virágokat megpróbáljuk a lehető legpormentesebb helyről szedni, mert megmosni ezeket nem lehet, hiszen akkor lemosnánk a virágport róluk!  A poron kívül, még számolni kell a virágokon lévő kicsi rovarokkal, amelyek egy zárt zacskóban lejönnek a virágokról...


Hozzávalók, néhány literhez:

20 tányér (db) bodzavirág
3 dl méz
2 kg citrom
3 l víz
szűréshez, kicsi szűrő és gézlap
műanyag palackok

Elkészítés (Apa saját szavaival :-) :

A bodzavirágokat hideg vízbe áztatom. A mézet szintén hideg vízben feloldom, ez eltart egy ideig. Befőttes üvegbe teszek 3 dl mézet, azután öntök bele még 3 dl vizet, aztán összekeverem, vagy rázni is lehet. Kinek, hogyan szimpatikusabb: „rázva, nem keverve!”. A citromokat félbevágom, citromfacsaróval kifacsarom a levüket, hozzáöntöm a beáztatott virágokhoz. A citrom héját apró daraboka vágom, és azt is a löttyhöz teszem. 3-4 órán át állni hagyom, hűtőben. Gézlapon leszűröm, és csak utána teszem hozzá a felvizezett mézet. Pillepalackokba töltöm a szörpöt, 2-3 napig hűtőben is eláll. Amit nem iszunk meg addig, fagyasszuk le, kiolvadás után szintén jó 2-3 napig.

Miből lesz a cserebogár?


Bodzavirág, még nyílás előtt.



 A szedhető virágok.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése