A bejegyzés címe, nem véletlenül juttatja mindenki eszébe az Ízek, imák, szerelmek c. filmet. Azt hiszem, ez a film megtanít bárkit az élet, és az ételek szeretetére, élvezetére... (http://online.film.hu/izek-imak-szerelmek/)
Korábbi bejegyzéseimből kiderült, hogy 2014. májusában, 2
országos diák sakkversenyen vett részt a fiunk. Az egyiket Miskolcon rendezték
meg, a másikat Szombathelyen. Ezekre a versenyekre az edzőkkel, kísérőkkel
utaznak a gyerekek. Megszállni - étkezéssel együtt -, mindig a rendezők által
szervezett kollégiumban, van lehetőség. Mi úgy gondoltuk, hogy egy 10 éves
gyerek elég kicsi ahhoz, hogy önállóan, csak kísérővel vegyen részt egy több
napon át tartó versenyen, valamint a diétát sem lehet ilyen körülmények között
betartani. Nem lehet napokra, egy táskába, vagy hűtőtáskába összekészíteni napi
több étkezés, diéta szerinti fogásait!
Előző nyáron, egy apartmant béreltünk Tapolcán, ahol az
előre elkészített ételeket melegítettük, és a friss fogásokat, köreteket el
tudtuk készíteni. Ez több napra, praktikus megoldás volt, de 2 éjszakára inkább
hotelben foglaltunk szállást. Már maga az odautazás, 3-4 órát vett igénybe a
versenyt megelőző napon, ami eléggé fárasztó... Mindkét városban, olyan hotelt
kerestünk, ahol volt lakosztály, így nem kellett pótágyazni, és egy nappali
kinyitható kanapéja még mindig kényelmesebb volt a gyerek számára, mintha egy
kétágyas szobában egymáson lépkedtünk volna át. A szállások kényelme mellett, a
diéta betartása volt a fő szempontunk!
Mindkét hotel svédasztalos reggeli menüjéből, kis
kompromisszummal össze tudtuk a diéta szabályai szerinti étrendet állítani.
Italnak frissen facsart gyümölcslét, zöld vagy gyógyteát ivott, mézes
ízesítéssel. Rántotta mindenütt található, gyümölcsök, magok, natúr joghurtok
szerepelnek a kínálatban.
Pl. egyik reggel natúr joghurtból, előre tálalt
gyümölcssalátából, banánból és mézből kavartunk magunknak gyümölcsjoghurtot.
A vacsorát szintén az adott hotelben oldottuk meg, mert
kértünk félpanziót a szállás mellé. Mindkét helyen olyan étlapot kaptunk, ahol
többféle leves, előétel, főfogás és desszert közül válogathattuk össze a
vacsora menüjét. Szerencsére a személyzet, és az étterem dolgozói nagyon
rugalmasan álltak a kéréseink elé. Minden este, és minkét helyen sikerült a
diétát tartva megvacsoráznia a fiunknak. Igaz, egyik menüből a köretet hagytuk
el, másokat variáltunk egymás tányérján, de senki nem állt fel éhesen az
asztaltól!
Minden hotelben található legalább a mini bárnak hűtő.
Legfeljebb arra a néhány napra, a meg nem kóstolt ásványvizek, vagy kicsi
üveges italok nem hűlnek... Ebben remekül elfértek a gyerek biotejtermékei,
továbbá néhány gyümölcsöt, szárított gyümölcsöt a szobába fejlövés nélkül fel
lehet vinni, így az étkezések között lehetőség volt a nassolásra.
Én úgy gondolom, hogy bármilyen szigorúnak látszik, a GAPS
diéta szabályainak betartása, 1-2 napra átgondolt szervezéssel, házon kívül is
remekül meg lehet oldani bárki étkezését...
Ők szintén tudtak élni...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése