Az eddigiekben számtalan olyan sütemény receptet osztottam
meg, amelyben mandulalisztet használtam a hagyományos lisztek helyett, melyek a
GAPS diétában nem fogyaszthatóak.
A családban rengetegen ajándékoznak nekünk a saját
kertjükben termett diót, vagy mandulát. Piaci árusoknál nem egy helyen láttunk,
hámozatlan mandulát. Sajnos árban nem volt kedvezőbb, a bio-, vagy
egészségboltokban, már őrlemény formájában kapható mandulalisztnél, ezért nem
vásároltunk belőle.
A diót otthon, szintén remekül le lehet cukor nélkül
darálni, és ezzel az őrleménnyel helyettesíteni tudom a boltban vásárolt
liszteket. A tészta nem lesz annyira finom állagú, de kellemes ízű marad!
Nem darálták mással, 100 évvel
ezelőtt sem dédnagymamáink
Néhány példa erre,
amelyekben gesztenyelisztet is használok, amit mindenki mérlegeljen magának,
hogy akarja-e fogyasztani? Ugyanis a szelídgesztenye főzött állapotban, nem
tilos a GAPS diétában, de a gesztenyéből készült liszt, a feldolgozatlan, nyers
növényből kerül őrölésre. Erre egyes szakemberek azt mondják, hogy a szójához
hasonló, és ebben a növényben lévő enzimek okozhatnak problémákat. Szerintem a gesztenye íze, nagyon kiegészíti a dió ízét!
Almás-darált diós –
gesztenyelisztes sütemény
(15x15 cm-es edényhez való mennyiségekkel)
Hozzávalók:
1 nagy alma
4 evőkanál darált dió
2 evőkanál gesztenyeliszt
1 nagy evőkanál méz
1 nagy tojás
Szódabikarbóna, csipetnyi
Vaj és kókuszliszt, a sütőedény kikenéséhez
Elkészítés:
Az almát lereszelem, hozzáadom a diót, gesztenyelisztet,
mézet, és a szétválasztott tojás sárgáját, szódabikarbónát. A tojás habját
keményre verem, majd a masszához forgatom. A kikent sütőedénybe teszem, és
előmelegített sütőben készre sütöm (kb. 30 perc).
Egy barna tésztát kapunk, amely magában nem túl édes.
Szeletelés után bio lekvárral, vagy bio gyümölcsszósszal gazdagíthatjuk a
tészta ízeit!
Diós-gesztenyelisztes muffin
Hozzávalók, kb. 8 db-hoz:
4 evőkanál darált dió
2 evőkanál gesztenyeliszt
1 nagy tojás
1 evőkanál méz
4 dkg olvasztott vaj
Szódabikarbóna, csipetnyi
8 muffinpapír
Elkészítés:
A muffinsütőbe teszem a papírokat, a sütőt előmelegítem.
A darált diót, gesztenyelisztet, mézet, olvasztott vajat, a
szétválasztott tojás sárgáját, a szódabikarbónát. Egy tálban összekeverem, és
hozzáadom a felvert tojásfehérjét. Elég híg masszát kapok, amit a papírokba
kanalazok, kb. feléig, vagy kicsit felette. Sütésnél lehet az alja, vagy a teteje erősebben sül, és a közepe
nyersnek tűnik, akkor sütőpapírt kell a sütő tetejére tenni, és még pár percig
tovább sütni, hogy egyenletesen átsüljön. Ez a diós muffin, jó pár napig eláll,
mert elég jó állagú a tésztája, nincs benne olyan gyümölcs, ami miatt hamar
romlana!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése