Van az a pont az életemben, hogy nem vagyok képes, pl.
vízitorma után rohangálni a meghatottságtól párás szemmel, mert nem és kész.
Bezáródom magamba, és elég.
Amikor bezáródnak a dolgok...
Írtam már számtalanszor, mennyi nehézséget küzdöttünk le a
GAPS diéta bevezetésénél, a hétköznapokban, az ételek valamilyen szintű
elkészítése közben. Néha kapkodom a fejem, hogy milyen növényeket, fűszereket,
hozzávalókat használhatnék, amelyekről még az életben nem hallottam…
Ezek a megoldandó problémák. Nagyon sok energiámat elveszi
időben, az új ízek, receptek, ötletek felkutatása. Néhány recepttől és
hozzávalótól egyszerűen úgy érzem, itt van az a pont, hogy elég! Olyan
ötleteket találok, egyes diéták leírásaiban, receptjei között, hogy nekem a
normál életben eszembe nem jutna ezeket párosítani. Nézem múltkor, gyömbéres
sárgarépaleves mézes banánnal, vagy gyümölcsös, sárgarépás tökleves.
Átgondoltam, hogy igen gyömbért, sárgarépát, mézet, banánt és tököt eddig is
használtunk a konyhánkban, de ebben a párosításban elég vadul hangzik számomra
bármelyik recept. Az is biztos, hogy a mi konyhánkban hokkaido tök sem volt
soha, ami az egyik recept alapját adja. Most nem azt mondom, hogy ez nem egy
nagyszerű zöldség, és biztos sokaknak segít, de én már a recept olvasásánál
besokallok tőle… Biztos finomak ezek az ételek, de le kell cserélnünk minden
fogást, amit eddig ismertünk, főztünk, a családi hagyományainkat, vagy pl.
országos szokásainkat követték?
Ezek csak példák, de sorolhatnám sokáig a hasonlókat. Épp
elég sokkoló, egy adott diéta nagyon szélsőséges előírása, mit lehet, vagy nem
lehet benne fogyasztani. Ebben már nagy gyakorlatunk volt eddigi életünkben,
mert vagy más diétát tartottunk, vagy allergia miatt nem lehet egyes dolgokat
fogyasztani. Viszont engem már a végletekbe kergetnek az olyan előírások, mikor
valakinek át kell állnia a számára javasolt, vagy kötelező diétára, és az adott
irányzat a legextrémebb hozzávalókból kínál fel elkészíthető ételeket.
Mi arra törekedtünk a GAPS diéta elkezdése óta, hogy azt
etessük a gyerekkel, amit eddig ismert, és próbáljuk olyan hozzávalókból
elkészíteni számára az adott ételt, ami a diétában megengedett. A receptekben
próbáltuk megengedett a növényekre, ízesítőkre, vagy bármire kicserélni a
hozzávalókat. Ezt látszott, hogy a hosszú hónapok alatt, vagy sikerünk volt,
vagy nem. Ha sikerült valami, azt boldogan osztottam meg, hátha másnak szintén
sikerül használnia. Ha nem, azt próbáltam annyi iróniával színezni, amennyit
elbírt, de nem adtam fel! Sikereink között volt mama túrógombóca biotúróból, és
kókuszliszttel, amiben nem volt búzadara, vagy prézli, mégis ehetően finom
volt! Vagy apa székelykáposztája, és még sorolhatnám, hány fogása.
Tettük ezt, mert nagyon nehéz volt a gyerekünknek a sok
tiltás, olyan növények elhagyása, amelyeket 2 évig egyáltalán nem ehet meg, az eltérő
ízek, az állandó figyelés idegen helyen való étkezésnél, hogy fogyaszthatja-e
azt az ételt vagy sem. A hozzávalók cseréjével próbáltuk az állandóságot
biztosítani, kapaszkodót az eddig megszokott élethez...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése