Az előző bejegyzésben megemlítettem,
hogy zseniálisan tudok, lapostányérban levest tálalni a gyerek elé…
Számomra az első döbbenet, hogy levest
nem csak mélytányérból lehet fogyasztani, kislánykoromban történt. Kijevben
ültünk egy szálloda éttermében, és kaptunk egy csésze levest. Gyerek voltam, és
néztem egy nagyot, a csészében feltálalt erőlevesre, amit jóízűen megettünk, de
a tálalás, és az adag mérete már elég furcsának tűnt! Imádtam azt a várost gyerekkoromban, az aranykupolájú templomaival,
hídjaival, hangulatával. Életemben először ott láttam orosz agarakat, amint egy
közhivatal lépcsőjén, egy gyönyörű nő vezette le őket, és ez a szerelem az orosz
agarak felé mai napig tart…
Azután nőttek a srácok és nálunk,
ebédnél lehetett szívószállal levest enni. Nem valami ragulevesre, vagy a hosszú
cérnametéltesre, vagy klasszikus csigatésztásra gondolok, hanem valami egyszerű,
gyümölcsös krémlevesre. Már fogalmam sincs, ez kinek az ötlete volt, de a cél
szentesíti az eszközt. Az éppen aktuális kölök nagyokat röhögött, míg ette, nem
kellett azért kergetni, hogy tessék megenni a levest az utolsó cseppig a
tányérból, elfogyott az pillanatok alatt! Nem volt unalmas kanalazás, de tele
pocak, az igen!
A GAPS diétában szintén készítek
gyümölcsös krémlevest, idénygyümölcsből, vagy a fagyasztóba eltett készletből.
Szerencsére nem vagyunk allergiásak sem málnára, sem eperre, sem barackra
(őszi, sárga). Ha kicsit meg akarom bolondítani ezeknek a leveseknek a
tartalmát, akkor karikázok még hozzá banánt, azt szintén könnyen lehet
turmixolni.
Mint korábban írtam, én használok bio
tehéntejet, de aki ezt ki akarja hagyni, annak diéta szerint engedélyezett a
mandula-, vagy kókusztej használata. Készen is lehet kapni, otthon is lehet
készíteni. A pürésített gyümölcslevesek azért is praktikusak, mert kevés
tejjel, felesleges sűrítőanyagok nélkül, elég sűrű állagúra lehet készíteni.
Hiszen ebben a diétában felejtsük el a búzalisztes habarást, a pudinggal való
sűrítést, vagy a kukoricakeményítőt…
Egy példa ezekre a levesekre:
Őszibarackkrém
leves (meleg)
Hozzávalók:
őszibarack, hámozva, darabolva
víz, a főzéshez
méz, fahéj, szegfűszeg ízesíteni
tej és kókuszliszt habarást készíteni
Elkészítés:
A felkockázott gyümölcsöt, annyi
vízben, ami ellepi, forrásig főzöm, a tűzről félrehúzom. Mézzel, őrölt szegfűszeggel
és fahéjjal ízesítem. Míg hűl, addig a kókuszliszttel és tejjel habarást
készítek, ezt a megfőtt gyümölcshöz adom, majd ismét forralom. Amint hűlt egy
kicsit, botmixerrel krémes állagúra turmixolom.
Azután, az éppen aktuális
elmeállapotom szerint, valamilyen tányérban tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése