Egy korábbi bejegyzésben, a zöld lencse elkészítésének
borzalmaival foglalkoztam. Ezt a lencsefajtát el lehet készíteni ragunak,
pürének, levesnek, salátának, főzeléknek és még sorolhatnám.
Az én lencsémből főzelék lett, de nagyon bosszantott, hogy
csak kókuszliszttel tudok ilyen főzeléket sűríteni, nagyon elviszi az egész
étel ízét! A lencse javára, viszont írtam egy jó pontot. 24 órán át áztattam,
nem esett szét, gyönyörű maradt főzés után – ami a vörös lencséről nem mondható
el -, nagyon puhára főtt, elég hamar!
Egyik bevásárló túrám alkalmával találtam 300 grammos
kiszerelésben tökmaglisztet. A tök fogyasztását nem tiltja a GAPS diéta, a
magjáét sem láttam sehol tiltólistán. Ennek az őrleménynek szintén zöld színe
van, így sokkal jobban illik a főzelékekhez. Színben biztos, de ízben még
jobban!
Paleolit étrend használja ezt a lisztet, lehet vele sütni,
főzni, sűríteni (folyadékkal, zsiradékkal). Más lisztekkel lehet keverni, de ez
a GAPS diétában eléggé korlátozott, hogy egy sós ízű tésztát készíthessünk
belőle. A GAPS diétában pl. nem lehet sem lenmaglisztet, sem többféle paleoban
használt liszttel sütni.
Nagy előnye ennek a lisztnek, hogy magas a fehérjetartalma,
ezért a vegetáriánusok étrendjébe be lehet illeszteni. Azok, akik a diófélékre
allergiások, szintén fogyaszthatják ezt a lisztet. Sokszor eszembe jutott, mit
tennék a gyerek elé, ha nem fogyaszthatna őrölt diót, mandulát, gesztenyét,
amit sütéshez használok fel?
A tökmagliszt dobozán volt egy recept, de szerintem ezt
ebben a formában a paleo diétába sem lehet beilleszteni, a GAPS diétába pedig
egyáltalán nem. Nem lehet ez utóbbiban bármilyen gabonalisztet, élesztőt, sőt
tejet sem hozzávalóként használni. Az élesztő futtatásához pedig némi cukorra
lenne szükség, ami szintén tiltott, de talán ez mézzel helyettesíthető… Hősiesen bevallom, én pedig az életben nem
akarom kipróbálni, milyen mandula-, vagy kókusztejben élesztőt futtatni. Nekem
továbbá a „kókusztej” megnevezésével is van némi kifogásom. Az X-akták óta
tudjuk, hogy „Az igazság odaát van”, erre a témára ez szintén igaz lehet…
Unokatestvérek akcióban, Mama képein - 2014. január:
A különböző diéták azt
javasolják, hogy a reszelt kókuszhúsból készítsünk tejet (reszelék, forrázás,
turmixolás, szűrés). Lehet ezt annak nevezni, de a trópusokon, a kókuszdió
belsejében lévő folyadékra hallottuk használni a „kókusztej” kifejezést. Mi
itthon kókuszvíznek ismerjük. Arról a folyadékról beszélek, mikor a kókuszdió
zöld héját levágják egy hatalmas késsel, azután kell a diót megnyitni, és az
ott lévő szomjoltó levet meg lehet inni. Pohárba áttöltve, vagy egy szívószálat
kell magába a dióba tenni! Így a legsterilebb… Ott ezt az átlátszó, de nagyon
hasznos levet nevezik kókusztejnek. Az ilyen folyadék előnye, hogy nem szomjas
utána senki, és nem folyik rólunk a víz, amit literszámra innánk, a magas
hőmérséklet és páratartalom miatt.
A fentiek ellenére megosztom ezt a receptet, hátha valaki
tudja használni, ha másra nem, az aznapi edzés helyett, mert tisztára karizom erősítő
ez a leírás:
Tökmaglisztes pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg tökmagliszt, 15
dkg teljes kiőrlésű liszt, 3 dkg élesztő, 2 tojás, 5 evőkanál tejföl, 1
teáskanál só, 10 dkg vaj, és újabb 10 dkg vaj
Elkészítés:
A hozzávalókat
összedolgozzuk, 1 órán át kelesztjük, majd lisztezett deszkán fél cm vékonyra
kinyújtjuk, és kis darabokban rászórunk még 10 dkg vajat. Harmadolva behajtjuk,
majd alulról és felülről is behajtjuk, fél órát pihentetjük. Ismét kinyújtjuk,
és még kétszer megismételjük a hajtogatást. Pihentetés után, újra kinyújtjuk,
pogácsákat szaggatunk ki belőle, megszórjuk tökmaggal és 180 Celsius fokon 25
percig sütjük.
Tökmagliszt reklám nélkül...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése