2014. február 18., kedd

Diéta a diétában?




Tudom, elég furcsa kérdés, de nem alaptalan. A GAPS diéta betartásánál, rengeteg kérdés merül fel bennünk. Hiába próbálunk rákeresni, nincs válasz elsőre a fórumokon, a honlapokon, egyéb forrásokban, néha nagyon egyedül érzem magam a kérdéseimmel…

Mint írtam, az eggyel korábbi bejegyzésben, itt az influenza szezonja. Viszont, ha itt megállna a dolog, az már bőven elég lenne a szervezetünknek. Sajnos erről szó sincs, mert az influenzát megelőzően, már hetekkel, sőt hónapokkal vannak olyan megbetegedések, amitől lázunk, hőemelkedésünk van, vagy a kevésbé szerencsések küzdenek valami által, hányással és hasmenéssel.

Mit csinál az ember pl. egy hányás-hasmenés esetében? Először megpróbálja valahogy túlélni. Vegyük a hányás variációt. Cél, hogy a beteg ne száradjon ki, ez sem könnyű feladat. Nem könnyű, mert mikor már kanalanként kerül valaki gyomrába a folyadék, és azt is viszontlátja, ott kezdődik a legnagyobb probléma. Kis kísérletezés, hátha bennmarad, de nem, a kiskanálnyi víz csak arra jó, hogy egy újabb gyomormosást csináljon. Acetonos lehelet, és rohanás infúzióért a kórházba…
Ugyanez a hasmenéses verzióval, itt max. másik oldalon van az output. Mikor csillapodnak a tünetek, akkor minden gyakorló szülő, vagy saját magáért felelős felnőtt tudja, hogy el kell kezdeni a diétát!

Első lépésben a folyadék és sópótlással küzdünk. A második lépést az átfőzött burgonyalé, az összetört sárgarépa, és reszelt alma jelenti. A mi égövünkön, harmadik lépésben már jöhetnek különböző rántott levesek, húslevesek levei, főtt burgonya (sóban, vízben), alma, banán, rizs, ropik, natúr kekszek, pirított kenyerek. Más égövön, lehet variálni burgonya hiányában a dolgot - yamgyökérrel… Negyedik lépésben a kímélő étrend ajánlott, sovány húsokkal, főtt tojással, és sok esetben még tej nélkül!

A környezetünkben mostanában előfordul minden. Szerencsére, mi még a hetek óta tartó hőemelkedés stádiumnál tartunk. Nem akarok bevonzani semmit, de fejben lefuttattam azt az esetet, mi van, ha mégis átéli, egy valamilyen diétát követő ember a hányással, hasmenéssel járó állapotot? A diétája pedig tiltja azokat a hozzávalókat, amelyeket egy normál étrendet követő ember megehet? Nem fogja azt a diétát kockáztatni, amit hónapok, vagy évek óta sikerrel be tudott tartani, hogy várja a gyógyulást, vagy ne legyen rosszabb állapotban.

Belegondoltam a GPAS diéta előírásaiba, mit lehetne enni a klasszikusok közül? Húsleves, főtt vagy párolt répa, alma, reszelt alma, főt tojás. Nincs több ötletem… Ezzel valahogy túl lehet élni, nem vitás.
Nagyon szigorúnak tűnik a GAPS diéta, és ebben az esetben újra feladja számomra a magas labdát…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése