2014. február 7., péntek

Válogatósság




A diéta betartásánál, változatossá tételénél szinte napi problémát okoz, hogyan vegyük rá, új és ismeretlen ízek, ételek, hozzávalók megkóstolására, elfogyasztására a fiunkat? Azt kezdettől éreztük, hogy nehéz dolgunk lesz! 

Egy kisgyerek, aki egy diétába, adott ízvilágba, elfogyasztott ételkörbe nő bele, azt a megszokott ízt, és ételt fogja szeretni, amiben cseperedik. Nem ismer mást, azt kell fogyasztania, hiába kóstolna meg bármit, ha tilos. Nem kell egyből a tiltásból sem kiindulni, hogy mi ízlik és mi nem egy gyereknek! A srácok melegebb éghajlaton élő unokatestvérei, teljesen más ízeken, növényeken, elkészített ételeken nőttek fel. Nekik van kedvenc magyar, és kedvenc afrikai ételük. Amikor kérdezzük, nagyon aranyosan sorolják! Az utóbbiak, számunkra lehet fogyaszthatatlanok lennének, mert nem szoktuk meg azokat az életünk során, pedig helyi alapanyagokból, technikákkal készülő, teljesen ehető fogások!

Valahol olvastam, és bocsánat, de ezt nem fogom tudni forrás szerint idézni, csak a lényegét leírni: Egy kisgyerek - itt talán még beszélhetünk csecsemőkorról-, amikor az anyatejes, tápszeres táplálás után elkezdi folyamatosan ízlelgetni a neki adott zöldségeket, gyümölcsöket, teákat, húsokat, kb. 15 alkalommal kell megkóstolnia, megízlelnie egy adott ételt, ízt, hogy érezze, ő azt szereti! Ebből kiindulva, anyukák nem kell az első főzelék, vagy étel kiköpés után azonnal feladni a próbálkozást a gyereknél. Még 14 potenciális lehetőséget lehet neki arra adni, hogy lenyelje, megegye, és esetleg megszeresse! Vagy undorral szétkenje mindenen, amit csak ér…

A fiam 9 éves elmúlt, mikor a diétát elkezdte, és kialakult véleménye volt az általa fogyasztott, ismert ételekről. Tudta mik a kedvencek, és azokat szerette látni a tányérján. A listavezető a palacsinta volt, ha nem sütöttünk neki, a gyerek azzal tette egyenlővé a dolgot, hogy már nem is szeretjük! Az szintén igaz, hogy előfordultak olyan ételek, amelyeket kicsinek imádott, később viszont a szájába nem volt hajlandó venni.

Nagyon sok zöldségről, hozzávalóról már előítéletei vannak, hiába főzzük meg a számára utált, nem kellemes ízű ételt, olyan mintha egyből a szemetesnek főznénk. Ez pedig túl drága mulatság bio, vagy bármilyen diéta szerinti, jó sok pénzen megvett alapanyagból.

Az előző bejegyzésben írtam arról, hogy télen legalább rengeteg olyan növény elérhető számunkra, ami normál körülmények között, nem lehetne a boltok polcain. Nincs idénye, utaztatják, vegyszerrel érlelt, stb. De vannak olyan télen kapható, ebben az országban termett, addig tartósítottak is, amelyeket hiába vennénk meg, a diéta szerint fogyaszthatná, ha úgy sem lenne hajlandó megenni…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése