2014. február 2., vasárnap

Mit kell tudni a Magyar Mézről?



A méhészünktől, kaptam egy Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) által készített kis kiadványt, amely összefoglalja a magyar mézekkel kapcsolatos tudnivalókat.

Felsorolják benne azt, hogyan készül a méz, néhány fajtát, ezek szervezetre gyakorolt hatását, a zárszalagról és annak kiadásához kapcsolódó ellenőrzések folyamatát.

A zárszalagon nemzeti színű háttércsíkra nyomtatva, megtalálható az ellenőrzés felirata, Magyar Méz jelölés, a méhész kaptárazonosító száma, és egy méhet ábrázoló hologram.

A zárszalaggal ellátott mézek, leírásuk szerint természetesek, 100%-ban nektár- és magyar eredetűek. Nem tartalmaznak hozzáadott anyagot, és a Kárpát-medencében található növények nektárjából kell származzanak. Ezt laboratóriumi szakember, a mézben található virágporból földrajzi helyre tudja azonosítani!

Aki zárszalagot használ, annak be kell tartania az OMME előírásait, adatbázisba kerül, és rendszeres ellenőrzés alá kerül! A termelők mézminőségét, az ország egész területén, az egyesület által megbízólevéllel kijelölt személyek végzik. Ha egy zárszalagos méz van a kezünkben, a www.omme.hu honlapcímen megtekinthetjük a mézvizsgálati eredményeket.

Nem minden termelőnek kötelező zárszalagos mézet árulni. Az egyesület szerint, ez csak egy lehetőség a fogyasztók tájékoztatására. Vagy lehetőség a méz kiszerelőjének arra, hogy terméke megkülönböztethető legyen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése