2014. február 1., szombat

Mézekről II.




Egyik megyei sakkversenyen, amíg a gyerekek az aktuális fordulót játszották, a mézek és kristályosodásuk, volt a téma. Meghallgattam a mézben található gyümölcs- és szőlőcukorról tudható információkat, a kristályosodásról jó néhány dolgot. Szó volt, azokról a mézekről, amelyek nagyon gyorsan kristályosodnak, olyan élelmiszeripari technológiákról, amivel ellenőrizni lehet, hányszor melegítették, folyósították az adott mintában található mézet, stb. 

Akinek ez a szakmája, annak ezek nem újdonságok, de azért a többség, velem együtt, max. a boltok polcain találkozik a már mennyiségre, fajtára kicsomagolt mézzel, vagy az éppen meglátogatott piacon, vásáron választ az aktuális torokfájása, vagy torkossága szerint az üvegek közül valamit…
Hallhattam a méhek téli etetéséről, hogy túléljék ezt az időszakot. Érdeklődve kérdeztem, hogy abból a cukorból, marad-e a későbbi mézben? Állítólag nem, mert ezt a méhek elfogyasztják… 

Azután megtudhattam pár gyerekkori anekdotát a családi méhészkedésről, és itt kaptam egy érdekes információt a mézekről.

Nem biztos, hogy minden esetben, abban az angol műsorban elhangzott állítás volt igaz a cukorfajta szerinti kristályosodásra. Ugyanis ez függ attól a növénytől is, amelynek a virágporát, nektárját a méhek éppen aktuálisan gyűjtik. Számomra az volt érdekes – és most erősen poénra veszem a dolgokat -, ha a méhek akácnektárt, -pollent gyűjtenek, és a közelben pl. repcetábla van, akkor a méhnek nem lehet megtiltani, hogy onnan barátom ne hozzál virágport, vagy bármit, mert mi akácmézet akarunk az üvegeinkbe! Megy a dolgára, jól bekever az akác mellé némi keresztesvirágú virágport - jelen esetben a repcét-, a méz pedig elkezd nem úgy viselkedni, mint kellene. Mi meg, a másik oldalon látjuk, hogy kristályosodik az akácméz!

Aminek ugye, a szuper gyümölcscukor tartalom miatt, még x idő múlva sem lehetne hasonlót produkálnia. Ekkor erősen véleményt alkotunk magunkban, arról a méhészről, aki becsapott bennünket, közben csak a kis éhenkórász méhei voltak túl szorgosak, mindenfelé a világban… Gyűjtöttek némi repce hozzávalót, virágport, amely néhány nap alatt képes a kristályosodásra!


 Variációk mézespuszedlire
Ezek nem az adott versenyre sültek, akkor szaggatott mézes süteményt vittem kóstolgatni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése