2014. február 7., péntek

Környezettudatosság és diéta




Egyik sakkversenyen beszélgettünk arról szülőkkel, hogy a mi gyerekkorunkban minden vidéki háznál meg tudták oldani a kommunális hulladék kérdését, mégsem öntötte el a világot szemét… Ami emellett képződött, az most sem kommunális hulladék, hanem EWC kód szerint osztályozott, gyűjtött, kezelt veszélyes hulladék. Gondolok itt az izzókra, akkumulátorokra, elemekre, festékes dobozra, olajra, stb. 

A mi gyerekkorunkban még nem kellett PET palackkal bajlódni, mert üveget használtunk, azt pedig visszaváltották, uzsonnás textilszalvéta volt és a zsebkendőt mosták, vasalták. Papírtörlő helyett törölközőt és konyharuhát használtunk, mégsem pusztult ki a világ a közegészségügyi előírások megsértése miatt… Nem volt özön vegyszer, ami most műanyag kiszerelésben kapható, volt szappan papírban, meg szuper büdös sárga dobozos, barna sampon (igen, mindenki tudja a nevét, de még gyártják, és nem akasztanám össze a bajuszom a gyártóval!). 

Nem képződött annyi kidobandó mobiltelefon, laptop, özön elektromos kütyü, mert egyszerűen nem volt. Mondjuk a színes TV néha felrobbant, de kinek számított! Volt a TV, amit szerelő javított - sokszor, de még évekig az a TV működött. Minden más elégett a kályhában, vízforralásra egy katlanban, megették az állatok, vagy komposztálódott.

Az élelmet helyben termelték, legyen az állati vagy növényi eredetű, nem kellett, akár 3 földrészen át utaztatni. Igen, mi is kapunk közvetlenül a termelés helyéről növényeket, ételeket, de egy turista, a 20-23 kilós feladott poggyászba, az egyébként kifizetett díjért maximálisan tele fogja rakni a bőröndjét, nem kereskedelmi mennyiséggel számolva…

Hová szeretnék ezzel kilyukadni, egy diétával kapcsolatban? Azt hihetnénk, hogy itt egy egészséges diéta - alapanyagokat szerzünk be, vagy megtermeljük a kertben és főzünk. Semmi hulladék, csomagolóanyag, ökológiai lábnyom, utaztatás, környezeti terhelés, szennyezés…

Ennek erősen ellentmond a napi gyakorlat. Mandulaliszt Németországból, kókuszliszt Sri Lankáról, mangólé Ázsiából, télen a boltokban egzotikus gyümölcsök ki tudja honnan. Minden bio termék csomagolva a boltok és drogériák polcain. Osztrák joghurtok, olasz paradicsomos készítmények, német ételek, külföldi bio zöldség- és gyümölcslevek. Hosszan sorolhatnám!
A végeredmény: rettenetes mennyiségű szemét, és a világon körbeutaztatott ételek tömege! Milyen áron? Kereslet biztos van ezekre a termékekre, mert akkor nem lennének boltonként, hosszú polcsorok ezzel megtöltve. Jó a változatosság, és a bőség, de kizárt, hogy ezeknek a termékeknek bizonyos része, a szavatosság lejárata előtt, nem akcióban végzi, vagy a lejárat után megsemmisítik…

Néha elgondolkodom az ilyen polcok tartalma előtt. Miért kell, a termékek legalább 40%-ba csokoládét tenni, mert enélkül nem fogyasztható a szárított gyümölcs, vagy nem ehető a biotermék?
Elképesztő ételek, elképesztő távolságról, megfizethetetlen áron, és özön szemét utánuk a világban…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése