2014. február 6., csütörtök

Téli zöldségeink




A diéta megkezdésének elején erősen szorongtam attól, hogyan fogjuk a gyerek számára télen az egészséges, és diéta szerint fogyasztható zöldségeket beszerezni, hogyan lesz vitamindús az étele, ami ízletes, tápláló?

Saját gyermekkori emlékeimből merítettem félelmeimet, mert ebből a korból nekem csak a zöldségek közül az eltartott, vagy savanyítottak, pl. savanyú káposzta, sütőtök, káposztafélék, vagy az alapból keményítős zöldségek jutottak eszembe. Biztos volt több is, de hol volt még akkor fagyasztóláda, ahol a zöldborsó, zöldbab vidáman mosolygott volna vissza ránk. Persze a gyümölcsök köre kicsit bővebb volt, alma, körte, birsalma, naspolya, és jó időkben talán lehetett valami déligyümölcsöt vásárolni, de ez nagyon ritkának számított felénk.

Ettük azt, ami idény zöldség volt, vagy veremben, pincében, jó hideg kamrában télen is eltartható, vagy savanyúság, befőtt formájában állt a kamra polcán.

Jó pár éve - talán 6-8 lehetett -, amikor még a gazdasági válság előtt, igen bőségesen költekezett minden ember a boltokban, nem sokat törődtek azzal, hogy idény-, vagy nem idényjellegű-e a vásárolt zöldség, gyümölcs. Szerintem gyerekek nőttek fel azokban az években, amikor az volt a természetes, hogy télen lehet epret enni, nyáron banánt, januárban sárgadinnyét. Szóval kicsit megfordult a világ a gyerekkorom óta. Most a sütőtök számít kuriózumnak az év másik évszakában, a birsalmával együtt - ha csak valaki, egy őssejttároló intézet technológiájával nem tudja ezeket lefagyasztani, és életképesre visszaolvasztani -, mert ezen kívül mindent fagyasztanak, vagy a boltok polcán megtalálható. Már akkor volt jó pár ismerősünk, aki azt a hagyományt követte, hogy csak idény zöldséget, és gyümölcsöt fogyasztott a családjával. Indokolták ezt azzal, ők ebben nőttek fel, nem támogatják a világ másik pontjáról szállított zöldségek, gyümölcsök környezetszennyező szállítását, nem akarnak különböző vegyszerekkel érlelt, kezelt termékeket enni, és még sorolhatnám érveiket.

Tisztelendő elvek…
Viszont én ennek a bőségnek örülök igazán, mert van egy receptes könyvünk, amit akár télen, akár nyáron elő tudok venni, és a kívánt hozzávalókat vagy a hűtőpultból, vagy a zöldséges részlegről meg tudom a diétához vásárolni, de…

…de kérdés, milyen áron van januárban bioparadicsom egy bolti polcon? Itt nem csak arra a horror összegre gondolok, ami a címkéjére van írva, hanem hogyan tudják ezt a kissé sárgás gombócot előállítani? Csak remélni lehet, hogy az ilyen nem tartalmaz érlelés gyorsítót, vagy ki tudja mit, mint minden nem idényben termő zöldség egyéb körülmények között???

Valamint az ilyenkor kapható primőr kategóriába tartozó zöldség íze sem az igazi. Semmi közük ahhoz az ízhez, amit egy nyáron, szabad földben termelt növényében érez az ember...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése