2014. február 1., szombat

Mézekről I.




A Kárpát-medencében nőttem fel, soha nem volt számomra kérdés, hogy egy méz hogyan nézhet ki? Azt tudta az ember kislány kora óta, hogy ízre van akác, vegyes virág, napraforgó, hárs és még ki tudja hányféle méz. Mindig olyan, ahová vitték a méhészek a méheiket. Az én gyerekkoromban ez még gyakoribb volt, fogadtak egy teherautós fuvarost, és vitték az ország másik végébe a kaptárakat. Majd mikor ott elvirágzott az a növény, ami miatt mentek, költöztek tovább, vagy vissza télre, a méhész lakhelyére.

Arra emlékszem, mekkora élmény volt 8 évesen - a barátaimmal együtt -, először kaptárt látni belülről! Hol volt még akkor természetcsatorna, és internet, ahol mindent megnézhet az ember, anélkül, hogy az adott dolog, hely, vagy élőlény közelébe menne? Mert addig léteztek számunkra a méhek, amelyekből volt elég a virágoskertben. Nagy tapasztalatból tudtuk, hogy ha „megcsíp”, a bőrünkből ki kell tépni a fullánkját, de ő szegény elpusztul. Arról meg hírből sem hallottunk, hogy van, aki ebbe allergia miatt belehalhat… De vissza a kaptárra, ahol végre kereten láttunk lépet, mézet, méhet, és mindent. Csuda érdekes volt, innen mézet kóstolgatni!


Kaptár

Azután utaztunk a világban, és megcsodáltuk a trópusokon található, nagyon sötét színű, és furcsa ízű mézet. Ma már a neten minden információ elérhető, és az előbb említett természetcsatornákon sok dolgot lát ez ember…

De miért, ez a hosszú bevezető? A GAPS diéta első szakaszától megengedett a méz fogyasztása. Azt kezdettől fogva, nagyon szigorúan betartottuk, hogy mindenféle cukrot kiiktattunk a gyerek étrendjéből. Néha ez a sportban problémát okoz. Itt nem a sakkversenyre gondolok, mert nem sok sakkozót láttam eddig izomgörcsök között fetrengeni, mert a bábukat kellett emelgetnie… Viszont korábbi élményünk volt, mikor úszóversenyek előtt az edzők a gyerekeket szőlőcukorral etették, hogy a futam alatt, ne görcsöljenek be az izmaik. Ezt a szőlőcukrot kell a búvárversenyeken, ebben az új helyzetben, valami mézes édességgel pótolni …

Gyerekkorunk óta nagyot változott a világ. A méz már lehet mesterséges, hamisított, a világ másik végéről származó. Emiatt sok nemzet arra törekszik, hogy a saját hazájában előállított mézet fogyasszák a polgárai.
Erre volt példa, mikor Angliában egy műsorban elemezték a mézeket, állagukat, fajtáikat. Itt hangzott el, hogy a folyós állagú mézek gyümölcscukrot, szilárd halmazállapotúak emellett még szőlőcukrot tartalmaznak. A sok gyümölcscukortól nehezen kristályosodik ki a méz, de a minél több szőlőcukortól gyorsan.  

Hogy ez mennyire igaz ebben a formában (?), a kristályosodást egy következő bejegyzésben, az élelmiszermérnök szempontjából járjuk körbe, akit biztosítottam anonimitásának megőrzéséről, viszont én más tollával nem ékeskedem, mert nem az enyém sem a történet, sem a tudás…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése