2014. február 1., szombat

Plantain sütve



A plantain a banánfélék családjába tartozik, a GAPS diéta tiltólistáján szintén nem találtam, ezt a főzhető, süthető banánféleséget. Tehát adjuk a gyereknek. 

A plantain Budapesten szintén beszerezhető - több helyen, de egy afrikai boltban biztos -, nem abba a kategóriába tartozik, mint a hetvenes és nyolcvanas években, a banán hazánkban. Mikor az adott településen, egy évben és télen egyszer végre banán érkezett a zöldségboltba… Írom, a zöldségboltba, ahol a hosszú, barna köpenybe öltözött eladók, nem csak a tanácselnök, hanem a párttitkár felé is átkozódó imákat küldtek, mert a település apraja és nagyja sorban állt a bolt előtt, hogy egy kiló banánt vehessen. Ha tényleg sorban álltak volna, akkor azt a banánt az NDK valamelyik településén árulják…

A plantaint nyersen nem esszük. Nagyon érettnek kell lennie (a héján akár feketének!), mert éretlenül sütés előtt meg kell főzni, azután süthető valamilyen formában. Nálunk a csipsz szerű, vagy kisebb darabokban, fűszerezve az olajban készített változat szóba sem jöhet, mert az olaj tiltott a diétában.

A másik verzió, mikor sütőben készül el a plantain. Hámozás után, nagyobb darabokban, nagyon lassan kell sütőlapon elkészíteni. Ebben a formában kitűnő köret, vagy nassolni való desszertnek!


 
Ezek már sütésre érett plantainok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése