2014. február 9., vasárnap

Lemondások




Még alig kezdődött el a 2014-es év, máris két nyári, több napos sakkeseményről kaptunk értesítést. Mindkettő a Balaton mellett kerül megtartásra, az első egy 9 napos verseny június végén, a másik júliusban egy 5 napos tábor.

A fiam részére nagyon fejlesztő lenne mindegyik, viszont rengeteg szervezéssel jár, hogy diéta tartása mellett, ez megoldható legyen. Előző nyáron a diéta szabályai szerint főztünk, és egy tapolcai FIDE nemzetközi versenyen való részvételt kellett megszerveznünk, hogy ott a gyerek 3 napot végigversenyezzen, szó szerint reggeltől-estig. A szervezők szállodát ajánlottak fel étkezéssel. Logikusan egy 9 éves gyerek nem utazik ilyen helyre egyedül, csak családdal együtt. Másik lehetősége a fiamnak, az edzője meghívása lett volna az ő nyaralójukban, ahol a csapattársak laktak és nagyon jól érezték magukat. Innen jártak naponta a versenyre. Hogyan vártuk volna el ismét bárkitől (időben, pénzben), a fiam részére a diéta tartását?

Nekünk sikerült helyben egy apartman-házat találnunk, ahol egyből azzal indítottunk, hogy két apartmant béreltünk, így sem volt túl sok helyünk, főleg nem főzni! A versenyek felügyeletét mindig megoldottuk, és aki az apartmanban maradt, ő készítette a család részére az ételt, vagy a környéken kirándult - mindig más párosításban. Nem voltunk megelégedve a rendelkezésre álló konyha felszereltségével, pedig nekünk pont ez lett volna a lényeg! Szerencsére a férjem nagyon rutinos nyaralónak számít, így felvetette, mi lenne, ha az utazás előtt megfőznénk egyes fagyasztóba tehető ételeket? Frissen, adagokra bontva hűtőtáskákban elvisszük, és helyben fagyasztjuk, majd a fogyasztás előtt vesszük elő? Utazás előtti napon, szó szerint egész nap a konyhában állt, több kilónyi húsból főzte a marhapörköltet, sütötte a fasírtokat, pácolt húsokat. 
Én pedig mellé álltam, süteményeket készíteni.

Mint kiderült, ennél jobb ötlettel nem állhatott volna elő, mert a rendelkezésre álló konyhában azt megszenvedtük, hogy köret legyen, vagy némi leves, saláta a diéta szerint, és még nekünk, hármunknak bármi. 3 nap után pedig rosszul voltunk, hogy már megint az előre elkészített és fagyasztott ételt kell enni, soha nem fog elfogyni, és még sorolhatnám nyafogásaink tárgyát.

Mi nyáron végig dolgozunk, bár szabadságunk van bőven, de egyszerre ennyit nem tudunk, akkor sem kivenni. Én a gyerekek miatt dolgozom, hogy némi pluszt kaphassanak, de itt harap vissza a kígyó a farkába, vagy dolgozom és nincs korlátlan szabadon mozgatható időm, vagy nem lesz miből költeni a srácok plusz kiadásaikra. Legnagyobb probléma az időhiány, a másik a hely, ahol aludnunk kellene. Hiába tehetnénk meg a szállodában való lakást, ott nem fogunk tudni főzni, és a konyhától sem várhatunk el egy speciális diéta szerint összeállított menüt!

Szóba jött ismét az apartman ötlet, hogy legalább az egyik sakkos alkalomra el tudjuk vinni a gyereket, főzzünk és rohangáljunk vele a déli parton, de ezt sem lehet kivitelezni, mert a turnusváltások még véletlenül sem esnek egybe, a nekünk szükséges időpontokkal. Arra az egy-két kimaradó napra, a parkban, padon való alváshoz, pedig kicsit idősnek érezzük magunkat…
Lehetne házat bérelni, de azt akkor most azonnal kellene 2 hónapra, mert előző nyáron, már a szezon előtt, hetekkel korábban ki lehetett volna tenni a Balatonra a megtelt táblát. Venni pedig nem fogunk egyet sem, akármennyi eladó ingatlan áll a parton…

Mint később kiderült, másoknak szintén eléggé kivitelezhetetlen, 9 napot munka mellett egy versenyen tölteni. Ennek tükrében, nekünk sem akkora probléma lemondani ezt a lehetőséget, amit különben sem tudnánk megoldani.
A tábor időpontjában, a szálláskeresést nem adtuk fel, de oda sem minden áron fogunk, menni. Mert egy dolgot mindig figyelembe kell vennünk: a gyereknek tartanunk kell a diétáját, és ez sokkal fontosabb bármilyen tábori sakkfejlődésnél, országos, vagy nemzetközi versenynél!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése