2014. február 16., vasárnap

Gesztenye az étrendben


A gesztenye a száraztermésű héjas gyümölcsök - vagyis a diófélék közé tartozik, de összetétele alapján a zöldségfélékhez, gyümölcsökhöz áll közelebb.

A gesztenye szénhidráttartalma jelentős, amely a gesztenyét kb. 30-35%-ban alkotja. Szénhidrát tartalmát főként keményítő összetett szénhidrát alkotja. A szénhidrátok elsősorban energiaforrások és raktározott formájuk gyorsan mobilizálható tartalék energiát jelent. A szénhidrátoknak az a mennyisége, amely nem alakul át energiává, főleg glikogén formájában raktározódik nagyobb részt a májban és az izomban.

Forrás:





A GAPS diéta étrendjében a kerülendő ételek listáján szerepel a gesztenyeliszt, de a 6. szakasztól adható a gesztenye főzött, vagy pürésített változata.


Nem értettem, hogy miért nem fogyasztható liszt formájában egy olyan növény, amelynek nagyon sok ásványi anyag és jelentős vitamintartalma van?


A szelídgesztenye jelentős mennyiségű káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort és rezet tartalmaz. Magas a C-vitamin és E-vitamin mennyisége, a nyers gesztenyében!


A diéta szabályai szerint a liszt, azért nem adható, mert az őrlést a nyers növényből (termésből) végzik, nem áztatott, főzött állapotban dolgozzák fel. Megválaszolatlan kérdés számomra, hogy mi változhat meg a nyers állapothoz képest, ha főzzük, vagy sütjük? Egyes források szerint a gesztenyeliszt rostban gazdag, pl. krónikus gyomorhurutban szenvedők részére nem okoz panaszokat.



A gesztenyeliszt nagyon népszerű - egy a GAPS diétához hasonló étrendben-, a paleolit étrendben.

Állaga hasonlít a búzalisztéhez, így azt teljesen helyettesíteni lehet a receptekben szereplő mennyiséggel. A gesztenyeliszt gluténmentes - újabb előnye a gabonákkal szemben. Egyaránt használható kenyerek, sós, vagy édes ízesítésű tészták, ételek készítéséhez. Mivel a gesztenyeliszt Olaszország, Korzika (Európai déli részéről) terjedt el, onnan nagyon sok recept származik.



Egyik ilyen a Costagnaccio, a gesztenyelisztből készült toszkán sütemény. Ennek a süteménynek a pozitívuma, hogy sem egyéb lisztet, sem tojást, sem tejet nem tartalmaz! Nagyon sok recept létezik a gesztenyelisztből készült korzikai palacsintára, egyéb gesztenyés süteményekre.



A GAPS diéta szerint készített ételeknél, a diétára áttérés után 10 hónappal használtunk először gesztenyelisztet.



Egy almás süteményt szerettem volna készíteni, de a megvásárolt gesztenyeliszt dobozán, felkeltette az érdeklődésem, egy paleolit étrend szerint készítendő, Castagnaccio receptje szerepelt.


„Egy 24 cm-es tortaformát vékonyan kikenünk olajjal. Egy tálba öntünk 500 g gesztenyelisztet, egy teáskanál sót, és hideg vizet vékony sugárban rácsorgatva villával addig verjük, míg sűrű tejszín állagú tésztát nem kapunk. Hozzáadunk 1 evőkanál extra szűz olívaolajat, 40 g fenyőmagot, ....-el édesítjük, és még fél percig keverjük.”



Figyelmesen olvastam, hogy mennyiben tér el ez, a felelhető alaprecepthez képest? A legelső, megmosolyogtató információ az volt, hogy a 300 grammos kiszerelés mellett, egyből 500 gr liszt lenne szükséges. A forgalmazók ki nem mondott üzenete: Mi szóltunk, hogy nem lesz elég, rohanj vissza a boltba, és vegyél egy másik dobozzal, amiből ugyan marad majd valami, annak felhasználásához sok kreatív energiát kívánunk!

Ezt a drága lisztet pedig felbontás után, mielőbb érdemes valamihez elhasználni, mert hamar megavasodik, romlik, kellemetlen szagú lesz. Fagyasztva remekül eltartható!



A recept, az eredeti sütemény mennyiségeivel számol, de az 5 dl vizet már nem említi, és egy cukor helyettesítőt ajánl, ami pont az alaprecept azon pontját törli, hogy nincs benne sem cukor, sem más édesítőszer...



Ennyit az előkészületekről, és a ráhangolódásról egy számomra új liszt esetében. Megsütöttem az általam választott süteményt, és elsőre, nagyon jó lett az eredmény! A sütemény állaga megfelelő volt, krémes ízű és kellemes a gesztenyeliszttől! 



Szelídgesztenye, kép forrása: Google képek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése