Tudom, elég furcsa kérdés, de nem
alaptalan. A GAPS diéta betartásánál, rengeteg kérdés merül fel bennünk. Hiába
próbálunk rákeresni, nincs válasz elsőre a fórumokon, a honlapokon, egyéb
forrásokban, néha nagyon egyedül érzem magam a kérdéseimmel…
Mint írtam, az eggyel korábbi
bejegyzésben, itt az influenza szezonja. Viszont, ha itt megállna a dolog, az
már bőven elég lenne a szervezetünknek. Sajnos erről szó sincs, mert az
influenzát megelőzően, már hetekkel, sőt hónapokkal vannak olyan
megbetegedések, amitől lázunk, hőemelkedésünk van, vagy a kevésbé szerencsések
küzdenek valami által, hányással és hasmenéssel.
Mit csinál az ember pl. egy
hányás-hasmenés esetében? Először megpróbálja valahogy túlélni. Vegyük a hányás
variációt. Cél, hogy a beteg ne száradjon ki, ez sem könnyű feladat. Nem könnyű,
mert mikor már kanalanként kerül valaki gyomrába a folyadék, és azt is
viszontlátja, ott kezdődik a legnagyobb probléma. Kis kísérletezés, hátha
bennmarad, de nem, a kiskanálnyi víz csak arra jó, hogy egy újabb gyomormosást
csináljon. Acetonos lehelet, és rohanás infúzióért a kórházba…
Ugyanez a hasmenéses verzióval, itt
max. másik oldalon van az output. Mikor csillapodnak a tünetek, akkor minden
gyakorló szülő, vagy saját magáért felelős felnőtt tudja, hogy el kell kezdeni
a diétát!
Első lépésben a folyadék és
sópótlással küzdünk. A második lépést az átfőzött burgonyalé, az összetört
sárgarépa, és reszelt alma jelenti. A mi égövünkön, harmadik lépésben már
jöhetnek különböző rántott levesek, húslevesek levei, főtt burgonya (sóban,
vízben), alma, banán, rizs, ropik, natúr kekszek, pirított kenyerek. Más égövön,
lehet variálni burgonya hiányában a dolgot - yamgyökérrel… Negyedik lépésben a
kímélő étrend ajánlott, sovány húsokkal, főtt tojással, és sok esetben még tej
nélkül!
A környezetünkben mostanában előfordul
minden. Szerencsére, mi még a hetek óta tartó hőemelkedés stádiumnál tartunk.
Nem akarok bevonzani semmit, de fejben lefuttattam azt az esetet, mi van, ha
mégis átéli, egy valamilyen diétát követő ember a hányással, hasmenéssel járó
állapotot? A diétája pedig tiltja azokat a hozzávalókat, amelyeket egy normál
étrendet követő ember megehet? Nem fogja azt a diétát kockáztatni, amit
hónapok, vagy évek óta sikerrel be tudott tartani, hogy várja a gyógyulást,
vagy ne legyen rosszabb állapotban.
Belegondoltam a GPAS diéta
előírásaiba, mit lehetne enni a klasszikusok közül? Húsleves, főtt vagy párolt
répa, alma, reszelt alma, főt tojás. Nincs több ötletem… Ezzel valahogy túl
lehet élni, nem vitás.
Nagyon szigorúnak tűnik a GAPS diéta, és
ebben az esetben újra feladja számomra a magas labdát…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése