Egyik megyei
sakkversenyen, amíg a gyerekek az aktuális fordulót játszották, a mézek és
kristályosodásuk, volt a téma. Meghallgattam a mézben található gyümölcs- és
szőlőcukorról tudható információkat, a kristályosodásról jó néhány dolgot. Szó
volt, azokról a mézekről, amelyek nagyon gyorsan kristályosodnak, olyan
élelmiszeripari technológiákról, amivel ellenőrizni lehet, hányszor
melegítették, folyósították az adott mintában található mézet, stb.
Akinek ez a
szakmája, annak ezek nem újdonságok, de azért a többség, velem együtt, max. a
boltok polcain találkozik a már mennyiségre, fajtára kicsomagolt mézzel, vagy
az éppen meglátogatott piacon, vásáron választ az aktuális torokfájása, vagy
torkossága szerint az üvegek közül valamit…
Hallhattam a
méhek téli etetéséről, hogy túléljék ezt az időszakot. Érdeklődve kérdeztem,
hogy abból a cukorból, marad-e a későbbi mézben? Állítólag nem, mert ezt a
méhek elfogyasztják…
Azután megtudhattam pár gyerekkori anekdotát a családi
méhészkedésről, és itt kaptam egy érdekes információt a mézekről.
Nem biztos,
hogy minden esetben, abban az angol műsorban elhangzott állítás volt igaz a
cukorfajta szerinti kristályosodásra. Ugyanis ez függ attól a növénytől is,
amelynek a virágporát, nektárját a méhek éppen aktuálisan gyűjtik. Számomra az
volt érdekes – és most erősen poénra veszem a dolgokat -, ha a méhek akácnektárt,
-pollent gyűjtenek, és a közelben pl. repcetábla van, akkor a méhnek nem lehet
megtiltani, hogy onnan barátom ne hozzál virágport, vagy bármit, mert mi
akácmézet akarunk az üvegeinkbe! Megy a dolgára, jól bekever az akác mellé némi
keresztesvirágú virágport - jelen esetben a repcét-, a méz pedig elkezd nem úgy
viselkedni, mint kellene. Mi meg, a másik oldalon látjuk, hogy kristályosodik
az akácméz!
Aminek ugye,
a szuper gyümölcscukor tartalom miatt, még x idő múlva sem lehetne hasonlót
produkálnia. Ekkor erősen véleményt alkotunk magunkban, arról a méhészről, aki
becsapott bennünket, közben csak a kis éhenkórász méhei voltak túl szorgosak,
mindenfelé a világban… Gyűjtöttek némi repce hozzávalót, virágport, amely néhány nap alatt
képes a kristályosodásra!
Variációk mézespuszedlire
Ezek nem az adott versenyre sültek, akkor szaggatott mézes süteményt vittem kóstolgatni...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése