A diéta megkezdésének elején erősen
szorongtam attól, hogyan fogjuk a gyerek számára télen az egészséges, és diéta
szerint fogyasztható zöldségeket beszerezni, hogyan lesz vitamindús az étele,
ami ízletes, tápláló?
Saját gyermekkori emlékeimből
merítettem félelmeimet, mert ebből a korból nekem csak a zöldségek közül az
eltartott, vagy savanyítottak, pl. savanyú káposzta, sütőtök, káposztafélék, vagy
az alapból keményítős zöldségek jutottak eszembe. Biztos volt több is, de hol
volt még akkor fagyasztóláda, ahol a zöldborsó, zöldbab vidáman mosolygott
volna vissza ránk. Persze a gyümölcsök köre kicsit bővebb volt, alma, körte,
birsalma, naspolya, és jó időkben talán lehetett valami déligyümölcsöt
vásárolni, de ez nagyon ritkának számított felénk.
Ettük azt, ami idény zöldség volt,
vagy veremben, pincében, jó hideg kamrában télen is eltartható, vagy
savanyúság, befőtt formájában állt a kamra polcán.
Jó pár éve - talán 6-8 lehetett -,
amikor még a gazdasági válság előtt, igen bőségesen költekezett minden ember a
boltokban, nem sokat törődtek azzal, hogy idény-, vagy nem idényjellegű-e a
vásárolt zöldség, gyümölcs. Szerintem gyerekek nőttek fel azokban az években,
amikor az volt a természetes, hogy télen lehet epret enni, nyáron banánt,
januárban sárgadinnyét. Szóval kicsit megfordult a világ a gyerekkorom óta.
Most a sütőtök számít kuriózumnak az év másik évszakában, a birsalmával együtt
- ha csak valaki, egy őssejttároló intézet technológiájával nem tudja ezeket lefagyasztani,
és életképesre visszaolvasztani -, mert ezen kívül mindent fagyasztanak, vagy a
boltok polcán megtalálható. Már akkor volt jó pár ismerősünk, aki azt a
hagyományt követte, hogy csak idény zöldséget, és gyümölcsöt fogyasztott a
családjával. Indokolták ezt azzal, ők ebben nőttek fel, nem támogatják a világ
másik pontjáról szállított zöldségek, gyümölcsök környezetszennyező szállítását,
nem akarnak különböző vegyszerekkel érlelt, kezelt termékeket enni, és még
sorolhatnám érveiket.
Tisztelendő elvek…
Viszont én ennek a bőségnek örülök
igazán, mert van egy receptes könyvünk, amit akár télen, akár nyáron elő tudok
venni, és a kívánt hozzávalókat vagy a hűtőpultból, vagy a zöldséges részlegről
meg tudom a diétához vásárolni, de…
…de kérdés, milyen áron van januárban
bioparadicsom egy bolti polcon? Itt nem csak arra a horror összegre gondolok,
ami a címkéjére van írva, hanem hogyan tudják ezt a kissé sárgás gombócot
előállítani? Csak remélni lehet, hogy az ilyen nem tartalmaz érlelés gyorsítót,
vagy ki tudja mit, mint minden nem idényben termő zöldség egyéb körülmények
között???
Valamint az ilyenkor kapható primőr
kategóriába tartozó zöldség íze sem az igazi. Semmi közük ahhoz az ízhez, amit
egy nyáron, szabad földben termelt növényében érez az ember...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése