Egyik hétvégén sikerült egy reszelt almás süteményt
készítenem, amit házi meggylekvárral bolondítottam meg kissé, mikor a tányérra
szeleteltem. Mondja a gyerek, hogy mennyire ízlik neki, mert az óvodában készítettek
hasonlót!
Az jutott eszembe, most negyedikes, még hány évig kell az
óvodai szakács nénik főztjével versenyeznem? Míg kicsik voltak, egyebet nem
hallottam, hogy főzzél olyat, mint az oviban! Megfőztem, mi volt a reakció? Az oviban finomabb! Erősen
elgondolkodtam, hogy én is beiratkozom az óvodába, mondjuk nem a csoportba, hanem
valami főzőtanfolyamra - sajnos a napi munka mellett ez már nem fért bele…
Ha menza, akkor legyen menza! A paradicsomos húsgombóc,
eléggé ebbe a kategóriába tartozik. Egyik bevásárlásnál, egész jó árban kaptam
közel 7 dl-es bio paradicsompürét, ez nagyon jó kezdés volt egy mártáshoz!
Igen, de rizs nélkül a gombócok szétfőnek, főleg a híg mártásban
való főzés közben, ezt a problémát kellett valahogy megoldanom.
Paradicsomos
húsgombóc, kicsit másként
Hozzávalók:
Mártáshoz
5 dl bio
paradicsompüré
2 ek méz
só, bors
1 kanál zsír
sűríteni
kókuszliszt
Gombócokhoz
0,5 kg
darált hús
fokhagyma
só, bors
1 kicsi
tojás
1 ek.
kókuszliszt
víz,
főzéshez
Elkészítés:
Először a
mártást készítettem el. A zsírt megmelegítettem, utána beletettem a
kókuszlisztet, majd pirítás után hozzáöntöttem a paradicsompürét, mézet, kb. 2
dl vízzel hígítottam, és fűszereztem. Forralásig főztem.
A gombócok
főzővizét feltettem forrni.
A darált húst
a hozzávalókkal kigyúrtam, és gombócokat formáztam belőle. Sajnos fokhagymából,
egy pöttyet elméreteztem a mennyiséget, mert kb. annyi került ebbe a húsadagba,
hogy egy egész falut meg lehetett volna védeni a vámpíroktól. Nem csak ízre,
hanem szagra is! A forrásban lévő vízbe dobáltam a gombócokat, és addig főztem,
míg a víz tetejére nem jöttek. Azután lyukas szűrőkanállal tálba szedtem.
Tálalásnál a
mártásba helyeztem a gombócokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése