A
méhészünktől, kaptam egy Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) által
készített kis kiadványt, amely összefoglalja a magyar mézekkel kapcsolatos
tudnivalókat.
Felsorolják
benne azt, hogyan készül a méz, néhány fajtát, ezek szervezetre gyakorolt
hatását, a zárszalagról és annak kiadásához kapcsolódó ellenőrzések folyamatát.
A zárszalagon
nemzeti színű háttércsíkra nyomtatva, megtalálható az ellenőrzés felirata,
Magyar Méz jelölés, a méhész kaptárazonosító száma, és egy méhet ábrázoló
hologram.
A
zárszalaggal ellátott mézek, leírásuk szerint természetesek, 100%-ban nektár-
és magyar eredetűek. Nem tartalmaznak hozzáadott anyagot, és a
Kárpát-medencében található növények nektárjából kell származzanak. Ezt
laboratóriumi szakember, a mézben található virágporból földrajzi helyre tudja
azonosítani!
Aki
zárszalagot használ, annak be kell tartania az OMME előírásait, adatbázisba
kerül, és rendszeres ellenőrzés alá kerül! A termelők mézminőségét, az ország
egész területén, az egyesület által megbízólevéllel kijelölt személyek végzik.
Ha egy zárszalagos méz van a kezünkben, a www.omme.hu honlapcímen megtekinthetjük a
mézvizsgálati eredményeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése