A Kárpát-medencében nőttem fel, soha
nem volt számomra kérdés, hogy egy méz hogyan nézhet ki? Azt tudta az ember
kislány kora óta, hogy ízre van akác, vegyes virág, napraforgó, hárs és még ki
tudja hányféle méz. Mindig olyan, ahová vitték a méhészek a méheiket. Az én
gyerekkoromban ez még gyakoribb volt, fogadtak egy teherautós fuvarost, és
vitték az ország másik végébe a kaptárakat. Majd mikor ott elvirágzott az a
növény, ami miatt mentek, költöztek tovább, vagy vissza télre, a méhész
lakhelyére.
Arra emlékszem, mekkora élmény volt 8
évesen - a barátaimmal együtt -, először kaptárt látni belülről! Hol volt még
akkor természetcsatorna, és internet, ahol mindent megnézhet az ember, anélkül,
hogy az adott dolog, hely, vagy élőlény közelébe menne? Mert addig léteztek
számunkra a méhek, amelyekből volt elég a virágoskertben. Nagy tapasztalatból
tudtuk, hogy ha „megcsíp”, a bőrünkből ki kell tépni a fullánkját, de ő szegény
elpusztul. Arról meg hírből sem hallottunk, hogy van, aki ebbe allergia miatt
belehalhat… De vissza a kaptárra, ahol végre kereten láttunk lépet, mézet,
méhet, és mindent. Csuda érdekes volt, innen mézet kóstolgatni!
Kaptár
Azután utaztunk a világban, és
megcsodáltuk a trópusokon található, nagyon sötét színű, és furcsa ízű mézet.
Ma már a neten minden információ elérhető, és az előbb említett
természetcsatornákon sok dolgot lát ez ember…
De miért, ez a hosszú bevezető? A GAPS
diéta első szakaszától megengedett a méz fogyasztása. Azt kezdettől fogva,
nagyon szigorúan betartottuk, hogy mindenféle cukrot kiiktattunk a gyerek
étrendjéből. Néha ez a sportban problémát okoz. Itt nem a sakkversenyre
gondolok, mert nem sok sakkozót láttam eddig izomgörcsök között fetrengeni,
mert a bábukat kellett emelgetnie… Viszont korábbi élményünk volt, mikor úszóversenyek
előtt az edzők a gyerekeket szőlőcukorral etették, hogy a futam alatt, ne
görcsöljenek be az izmaik. Ezt a szőlőcukrot kell a búvárversenyeken, ebben az
új helyzetben, valami mézes édességgel pótolni …
Gyerekkorunk óta nagyot változott a
világ. A méz már lehet mesterséges, hamisított, a világ másik végéről származó.
Emiatt sok nemzet arra törekszik, hogy a saját hazájában előállított mézet
fogyasszák a polgárai.
Erre volt példa, mikor Angliában egy
műsorban elemezték a mézeket, állagukat, fajtáikat. Itt hangzott el, hogy a
folyós állagú mézek gyümölcscukrot, szilárd halmazállapotúak emellett még
szőlőcukrot tartalmaznak. A sok gyümölcscukortól nehezen kristályosodik ki a
méz, de a minél több szőlőcukortól gyorsan.
Hogy ez mennyire igaz ebben a formában (?),
a kristályosodást egy következő bejegyzésben, az élelmiszermérnök szempontjából
járjuk körbe, akit biztosítottam anonimitásának megőrzéséről, viszont én más tollával
nem ékeskedem, mert nem az enyém sem a történet, sem a tudás…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése