Egyik nap, a
közeli drogériában találtam bio vörös lencsét. Nem tiltott alapanyag, hurrá!!!
Nagyon megörültem neki, hogy ebből majd, milyen jó kis főzeléket fogok
készíteni! Csak pár tényezőt nem vettem figyelembe, amelyek közül, egyik sem
volt elhanyagolható.
A lencse
csomagolásán, konkrét recept szerepelt, mennyi lencsét, mennyi vízzel kell,
feltenni főzni. Csak a történeti hűség kedvéért, végig kb. 15 dekányi hatalmas
adagról lesz szó. Szépen kimértem, és nagyon rutinosan, a recept ellenére
beáztattam, had puhuljon, úgy hamarabb megfő. Majd ezt a vizet leszűrtem, a
recept mennyiséget ráöntöttem. Felraktam főni.
Gondoltam, míg ez fő, addig a B
menüt, a srácnak szintén felteszem, közben egyszer fordultam hátra, mit csinált
a lencse vize? Egyből kifutott. Gondoltam, van még elég víz a lábasban, nem
pótoltam. Tűzhely takarítása, majd fedő alatt, alacsony lángon újrakezdtem a
főzést. Így sem sok kellett, a lencse vize újból futott. Ezt a vizet sem
pótoltam, mert volt még elég a főzéshez.
Közben
libazsírral, hagymával és kókuszliszttel némi rántást készítettem, hogy ne
csomósodjon majd a forró lencsevízben, elkezdtem hígítgatni. Egy idő után, azt
gondoltam a lencse megfőtt, tegyük hozzá a rántást! Hozzákevertem, semmi csomó,
de főzelék sem, mert egy híg leves szerű valami fortyogott a lábasban.
Öntöttem
hozzá még egy kis kókuszlisztet, majd még egy kis kókuszlisztet, a végén 25 dkg
kókuszlisztnél tartottam, mire főzelék állagot kaptam. Ekkora már sikerült egy
pirosas-sárgás, trutyit előállítani, aminek kókusz szaga volt, és lencse íze!
Elővettem a botmixert, és javítottam az állagán.
Diadalittas
arccal, röhögtem magamban, hogy ezt csinálják utánam a hipergenetikus
gyümölcsnemesítők, akik a szilvát, a cseresznyét és a barackot össze-vissza
variálják, külsőre, ízre, és még ki tudja mire! Micsoda kókuszillat, és micsoda
lencse íz!!!
Feltéttel a
gyerek elé raktam, aki kb. olyan képet vágott, mint az Indiana Jones és a
végzet temploma c. filmben a főhősnő, mikor a hűtött majomagyvelőt feltálalták
elé. A fiam nem ájult el helyben, de jó pár falat után, már haldokolni készült.
A feltét elfogyott, a kókusz illatú trutyi maradt, a gyerek pedig jóízűen
befejezte gyümölccsel az ebédet. Közben kiselőadást tartottam neki arról, hogy
emlékszik-e arra a műsorra a TV-ben, mikor a rossz étvágyú, nagyon kevés dolgot
fogyasztó bácsit, a rokonai vissza akarták szoktatni, a normális ételek világába?
Elmondták a táplálkozási szakértőnek - és egyben műsorvezetőnek-, ők arra
vágynak, hogy a rokonuk végre, tápláló, egészséges, ízletes és alapanyagokban
gazdag ételeket fogyasszon!
Volt előttük
öt lefedett tál, és a kívánságok elhangzása után a táplálkozási szakértő
egyenként elkezdte levenni a tetejüket. Volt abban minden, de nem az angol
konyha ínyencei! Szépen elmagyarázta, hogy az élő kukac, vagy a rovarok,
sáskák, melyik országban táplálóak, a csokis skorpió, hol csemege, és így
tovább. Szegény rokonok, majdnem leestek a székről! Az egészben az volt a poén,
mikor a táplálkozási szakértő elmagyarázta, a hozzátartozójuknak a puding, vagy
a roston sült hús, pont ugyanolyan ijesztő, mint nekik, a tálon látott
borzalmak!
Hasonló borzalmak...
Én a fenti
történet miatt nem vártam el a gyerektől, hogy a számára borzalmas főztömet
megegye, pedig ízletes, és tápláló volt egyszerre.
Elsőre ennyi
volt a lencsefőzelék 1.0, de nem adom fel. Legközelebb kókuszfőzeléket főzök,
és lencsével sűrítem, hátha akkor jobb lesz az állaga!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése